De Hypotheekshop adviseert familiehypotheek

0

Om de familiehypotheek voor meer mensen toegankelijk te maken en de expertise hiervoor breed beschikbaar te maken is De Hypotheekshop een samenwerking gestart met Jens.nl. De experts van Jens Onderlinge Hypotheken maken hypotheken tussen mensen mogelijk.

Bij De Hypotheekshop kunnen klanten nu terecht voor advies over een volledige familiehypotheek, maar ook voor een combinatie van familiehypotheek en bankhypotheek. “Deze ‘stapelhypotheken’ vergen veel toegepaste afspraken in eigen kring maar ook hypotheekaanbieders die hiervoor open staan. Fiscaal wordt een familiehypotheek behandeld als elke andere hypotheek. Je moet ‘zakelijke voorwaarden’ hanteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat de hypotheekrente niet te hoog of juist te laag mag zijn. Ook moet je een deugdelijke administratie voeren en de afspraken contractueel goed vastleggen. Geen dagelijkse kost voor de gemiddelde consument”, aldus de adviesketen in een toelichting op de nieuwe samenwerking.

Jens Familiehypotheek

Bij Jens geloven ze in een houdbare, decentrale economie. Een economie die niet draait om grote bedrijven, maar om gewone mensen. Jens wil zorgen voor een betrouwbaar en geloofwaardig alternatief, dat onze economie minder afhankelijk maakt van de grootbanken. Een alternatief hiervoor is de vrienden- en familiehypotheek. Jens geeft laagdrempelig toegang tot de kennis die nodig is om dit zelfstandig te doen en zorgt ervoor dat de onderlinge hypotheken professioneel worden georganiseerd.

Volgens de hypotheekshop is de Familiehypotheek een aantrekkelijk alternatief voor de jubelton-regeling die in januari 2024 stopt. “Juist voor starters is de regeling een ingang op de krappe woningmarkt. Maar zonder hulp is het voor veel starters onmogelijk om uit huis te gaan of te ontsnappen uit een te dure huurwoning. Een alternatief dat wel blijft bestaan is de ‘familiehypotheek’. En deze oplossing is voor meer mensen haalbaar omdat het niet uitgaat van een schenking zoals de jubelton dat wel deed.”

Woningfinanciering in eigen kring

De term familiehypotheek klopt eigenlijk niet, constateert de adviesketen, want je hoeft geen familie te zijn. “Meerdere vrienden, familieleden en kennissen kunnen samen het totaalbedrag (de hoofdsom) uitlenen. Dat een familiehypotheek alleen past bij kinderen met vermogende ouders is daarmee achterhaald. Je kunt als lener (bijvoorbeeld als ouders) geld uitlenen aan de ontvanger (aan je kind) voor een hypotheek. Dit is vaak voor beide partijen financieel voordeliger dan schenken, omdat je als ontvanger (onder voorwaarden) de rente fiscaal kunt aftrekken. Het voordeel voor de verstrekkers is dat de hypotheekrente die zij ontvangen, hoger is dan wanneer het geld op een gewone spaarrente zou blijven staan.”

Gecombineerde Bank- familiehypotheek

Een andere toepassing van de familiehypotheek die volgens De Hypotheekshop steeds meer wordt gebruikt is een ‘stapelhypotheek’. Het gaat meestal om een beperkt bedrag om het gat tussen het maximale leenbedrag en de prijs van de woning op te vangen. “Hierbij lenen vrijwel altijd ouders het bedrag boven op de bankhypotheek. In de praktijk schenken zij de hypotheeklasten binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling nog wel eens terug aan het kind. De ervaring leert dat de hulp bij het betalen van de maandlasten vaak alleen de eerste jaren nodig is. Daarmee is een stapelhypotheek een manier voor ouders om te helpen die financieel veel minder ingrijpend is dan de jubelton.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.