De groene hypotheek rukt op

0

Het is bij steeds meer hypotheekverstrekkers mogelijk om extra te lenen bij aankoop van een duurzame woning of voor het investeren in energiezuinige maatregelen. Maar ook voor wie al een hypotheek heeft komen er meer mogelijkheden, blijkt uit het Special Item Hypotheken van MoneyView.

Bij 44 van de 55 annuïteitenhypotheken die MoneyView heeft meegewogen in het onderzoek bleek het inmiddels mogelijk om extra te lenen bij aankoop van een duurzame woning of voor het investeren in energiezuinige maatregelen. Bij 38 hypotheken mag er tot maximaal 106% van de woningwaarde geleend worden in plaats van de gebruikelijke 100%. Dit is het marktbeeld op peildatum 1 oktober 2019.

Bijna een derde van de geldverstrekkers die MoneyView onderzocht werkt samen met bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verduurzamen van woningen. Deze specialisten voeren een energiescan uit om klanten inzicht te geven in de mogelijkheden en voordelen van verduurzamen.

Extra lenen

Bij verreweg de meeste geldverstrekkers kan er ook door bestaande hypotheekklanten extra geleend worden voor energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld met een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. MoneyView onderzocht de mogelijkheden en het bleek bij 52 annuïteitenproducten mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten of binnen de inschrijving te verhogen, en dit geld in te zetten voor energiezuinige maatregelen. Dit is bij 10 producten mogelijk middels execution only. Bij 17 producten moet de verhoging worden aangevraagd via de gebonden adviseur tegen het normale tarief; bij 6 producten is er sprake van een gereduceerd tarief om de kosten voor de klant te drukken. Bij zeven producten bleek het mogelijk om bij de aanbieder een persoonlijke lening af te sluiten.

Productvernieuwing

Om verduurzaming te stimuleren hebben zeven aanbieders in het afgelopen jaar aparte ‘producten’ geïntroduceerd met eigen, lage tarieven en aangepaste voorwaarden op één leningdeel. Deze leningdelen zijn alleen in combinatie met een lening voor een reguliere hypotheek bij de aanbieder af te sluiten. De maximale hoogte van dit leningdeel ligt tussen 15.000 en 150.000 euro. Drie aanbieders die zijn meegenomen in het onderzoek geven een korting op de hele lening indien de woning minimaal over Energielabel A beschikt, een EPC van 0,4 of lager heeft of een Energie-index van 0,6 of lager.

Verder blijkt uit het onderzoek dat ongeveer de helft van de hypotheekaanbieders momenteel een eventuele introductie van een duurzaam leningdeel met lage tarieven en aparte voorwaarden overweegt. Het kostenaspect bij deze relatief ‘kleine’ verhogingen van de lening speelt in die overweging een belangrijke rol.

Brede vernieuwing

Verduurzaming is een van de thema’s waar partijen op inspringen. Een ander thema is de verhuurhypotheek. Met de introductie van drie nieuwe verhuurhypotheken zijn in 2019 de mogelijkheden voor particulieren die een woning aan willen kopen om permanent te verhuren toegenomen. Waar de maximale lening vorig jaar nog 80% van de marktwaarde in verhuurde staat was, is het inmiddels mogelijk om tot 90% te financieren.

Productaanbod

Sinds 1 oktober 2018 noteerde MoneyView negen nieuwe annuïteiten-, acht lineaire en negen aflossingsvrije hypotheken. In dezelfde periode werden ook zeven annuïteiten-, acht lineaire
en vijf aflossingsvrije hypotheken van de markt gehaald. Zo introduceerde Obvion één nieuw product en haalde drie bestaande producten van de markt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.