De Goudse stelt groeiambities bij vanwege coronacrisis

0

Ondernemersverzekeraar De Goudse heeft, naar eigen zeggen, 2019 afgesloten met goede jaarcijfers. De Goudse heeft in 2019 een positief resultaat geboekt van 36,6 miljoen euro (2018: 40,4 miljoen). Het premie-inkomen was 572 miljoen (2018: 517 miljoen). De solvabiliteit (Solvency II) kwam eind 2019 uit op 228% (2018: 233%). Wel heeft de verzekeraar de groeiambities moeten bijstellen vanwege de coronacrisis.

Bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester (foto): “De coronacrisis raakt al onze relaties, zowel adviseurs als particulieren en ondernemers, en zal zeker ook z’n weerslag hebben op ons bedrijf. In navolging van het verzoek van toezichthouders EIOPA en DNB hebben wij het besluit over de winstbestemming opgeschort.”

Juiste strategie

“Met een resultaat van 36,6 miljoen euro is net als in de voorgaande jaren een goed rendement op het eigen vermogen behaald (10,9%)” zegt Bouwmeester. “Het was opnieuw een uitstekend jaar voor ons, waarin weer duidelijk werd dat wij de juiste strategie volgen, die is gericht op oplossingen voor het mkb. Wij hebben groei gerealiseerd in al onze kernsegmenten, waarbij het succes van onze brancheproposities een belangrijke rol speelde. Ook is het mooi om te zien dat we, net als vorig jaar, bij particuliere schadeverzekeringen opnieuw zijn gegroeid, na jaren van daling. Goudse Levensverzekeringen liet conform verwachtingen een positief resultaat zien van 24,9 miljoen euro (2018: 21,0 milljoen.). Het resultaat van de schadeverzekeringen (Inkomen en Zaakschade) bleef met 11,2 miljoen euro (2018: 20,2 miljoen.) achter op de verwachtingen, vooral vanwege ontwikkelingen in de verzuimportefeuille, waarvoor inmiddels maatregelen zijn genomen.”

Adviseurs

“Als familiebedrijf richt De Goudse zich niet op kortetermijnsuccessen maar op continuïteit op de lange termijn”, aldus Bouwmeester. “Een gezonde toekomst, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze klanten en de adviseurs met wie we samenwerken, dáár gaat het om. Wij streven naar een langdurige band met onze relaties. Onze focus op professioneel risicomanagement sluit daar goed op aan. Als een ondernemer zich laat begeleiden door een professionele adviseur die alle risico’s in kaart brengt en aangeeft hoe die ondernemer daarmee kan omgaan, draagt dit sterk bij aan een gezonde toekomst van zijn bedrijf.”

Ambities bijstellen

De Goudse had volgens Bouwmeester de ambitie om in 2020 verdere groei te realiseren van de premie-inkomsten in alle kernsegmenten. “Vol vertrouwen begonnen we aan het nieuwe jaar. En toen was er plotseling de coronacrisis, die als een mokerslag aankwam en nog heel lang voelbaar zal zijn. Die raakt al onze relaties, zowel adviseurs als particulieren en ondernemers, en zal zeker ook z’n weerslag hebben op ons bedrijf. Door de coronacrisis hebben we de groeiambities moeten bijstellen. Voor zover er toch sprake zal zijn van groei wordt die niet per definitie autonoom gerealiseerd maar zo mogelijk ook via acquisities.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.