De Goudse boert goed als ondernemersverzekeraar

0

De grootste uitdaging voor De Goudse in 2023 is het juiste evenwicht behouden tussen het aanbod meerwaardeproposities, de premie en de kosten. “Zeker in de prijsgevoelige segmenten mag ons premieniveau niet te ver uit de pas lopen”, aldus bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester.

De presentatie van de jaarcijfers stond in het teken van vooruit kijken. Om dat te kunnen doen, was 2022 een cruciaal jaar. Vorig jaar heeft De Goudse namelijk de herijking van de strategie voor de periode 2023 – 2028 afgerond. “De uitkomst daarvan is een bevestiging van onze keus voor het onafhankelijke intermediair én een nog nadrukkelijkere focus op ondernemers en zzp’ers”, vatte Bouwmeester die strategie samen. “Binnen die doelgroepen richten we ons op een select aantal branches, plus enkele specifieke niches. In dat kader vergrootten we afgelopen jaar bijvoorbeeld ons aandeel in Anker – specialist in crew-verzekeringen voor de maritieme branche – van 30% naar 100%.”

Groei in moeilijk jaar

De Goudse sloot 2022 af met een positief resultaat en opnieuw een omzetgroei. Aan de nettowinst van € 32,2 mln. (2021: € 47,4 mln.) droegen vrijwel alle bedrijfsonderdelen positief bij. Voor de afname is een hogere schadelast de belangrijkste oorzaak. De groepsomzet groeide -als gevolg van autonome groei en een aantal acquisities- in 2022 met ruim € 98 mln. naar € 963 mln. De solvabiliteit (Solvency II) kwam eind 2022 uit op 193% (2021: 203%) en het aansprakelijk vermogen groeide van € 518 mln. naar € 535 mln.

Goudse Schadeverzekeringen behaalde een technisch resultaat van € 21,5 mln. (2021: € 52,2 mln.). Dit lagere resultaat is met name een gevolg van de februaristormen, een aantal grote branden en een hoge schadelast bij Motor WA. Ook de verzuimcijfers en de instroom WIA en WGA vallen op. Bouwmeester: “Herverzekeraars hadden daardoor een zwaar jaar, met tegenvallende resultaten. Voor ons betekent dat op een aantal herverzekeringsprogramma’s een verhoging van het eigen behoud en ook verhoging van de herverzekeringspremies.”

Het technisch resultaat van Goudse Levensverzekeringen bedroeg € 26,3 mln. (2021: € – 9,2 mln.), onder meer dankzij de bijdrage van de portefeuille van de in 2021 overgenomen Leidsche Verzekering Maatschappij en de introductie van nieuwe ORV- en lijfrenteproducten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.