De Goudse boekt minder winst

0

De Goudse heeft in 2020 een positief resultaat van 16,5 miljoen euro behaald. Dat is wel minder dan in 2019 (36,6 miljoen). De totale omzet is wel gestegen: van 685 miljoen (2019) naar 784 miljoen. Ook het premie-inkomen is omhoog gegaan, van 572 miljoen euro in 2019 naar 688 miljoen vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester (foto) is trots op de forse omzetgroei die in 2020 is gerealiseerd. “Deze groei is nagenoeg volledig tot stand gekomen door autonome groei. Zo zit de recente overname van Leidsche verzekeringen hier nog niet in. Dit geeft aan dat onze strategie nog steeds goed aanslaat in de markt, wat wordt bevestigd door een langdurig hoge klanttevredenheid.”

Risicoadviseur

“Uiteraard heeft de pandemie impact op een deel van onze mkb-relaties, zoals de horeca. We proberen deze relaties zo veel mogelijk te helpen, bijvoorbeeld met coulante betaalregelingen. Daarnaast zien we dat adviseurs hun rol pakken en hun relaties ondersteunen waar het kan. Juist in deze tijd is de rol van een goede risicoadviseur cruciaal voor veel relaties. Ik ben er enorm trots op dat onze medewerkers, die vrijwel allemaal vanuit huis hebben gewerkt, de dienstverlening op een hoog peil hebben weten te houden en dat wij net als de vorige jaren verder zijn gegroeid”, aldus Bouwmeester.

Strategie

“Voor De Goudse was 2020 naar omstandigheden een goed jaar, waarin de strategische focus op zaakschade- en inkomenproducten voor de mkb-markt opnieuw is bevestigd, evenals de samenwerking met onafhankelijke adviseurs”, zegt Bouwmeester. “Wij hebben groei in de volle breedte gerealiseerd, in al onze kernsegmenten en ook met particuliere verzekeringen. Daarnaast zijn we in het Adfiz Prestatie Onderzoek beloond door de adviseurs met de derde plaats in de categorie Zakelijke Schadeverzekeringen, terwijl onze dochter De Zeeuwse in die categorie de eerste positie heeft verworven. Zowel onze verkoopcijfers als de waardering van het intermediair bevestigen ons dus in onze strategische keuzes.”

Levensverzekeringen

Goudse Levensverzekeringen heeft ook in 2020 een positief resultaat geboekt van 18,2 miljoen euro (2019: 24,9 miljoen.. Het resultaat van de Schadeverzekeringen (Inkomen en Zaakschade) was met 1,8 miljoen aanzienlijk lager dan voorheen (2019: 11,2 miljoen), onder andere vanwege toenemende verzuimuren en de hoge schaderatio bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen door uitgestelde zorg.

Intermediairbedrijf

Bouwmeester: “VLC & Partners, dat behoort tot de top van de intermediairbedrijven in Nederland en waarvan De Goudse 100% eigenaar is, heeft in 2020 een gezonde groei gerealiseerd, zowel autonoom als niet-autonoom. Het bedrijf richt zich met specifieke proposities op het gebied van risicomanagement en employee benefits op middelgrote en grote ondernemingen, met specialisatie in de branches ICT, zorg, maakindustrie en zakelijke dienstverlening.”

Familiebedrijf

“Als familiebedrijf richt De Goudse zich op continuïteit op de lange termijn. En dan gaat het niet alleen om ons eigen bedrijf, maar ook om onze adviseurs en klanten. Voor sommigen van hen was 2020 een extreem zwaar jaar. Waar mogelijk hebben wij geprobeerd hen te helpen, bijvoorbeeld met extra preventieve begeleiding op het gebied van ziekteverzuim, voor zowel de werknemers als de ondernemer zelf. Ook hebben wij onze horecarelaties een hart onder de riem gestoken door al onze medewerkers de mogelijkheid te bieden om bij hen 100 euro te besteden”, zegt Bouwmeester.

Toekomst

“Hoewel de coronacrisis veel dingen op z’n kop heeft gezet, zijn de ambities van De Goudse onverminderd groot”, zegt Bouwmeester. “Het bedrijf wil op basis van zijn succesvolle mkb-strategie verdere groei realiseren en staat ook open voor niet-autonome groei. Zo hebben we op 1 april 2021 levensverzekeraar Leidsche Verzekering overgenomen van Reinsurance Group of America. Ook is de samenwerking met verzekeraar Anker Insurance uit Groningen, waarin we een belang hebben, verder vormgegeven. Daarnaast werken we sinds maart van dit jaar samen met socialezekerheidspecialist VCSW.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.