Hospitaverhuur wordt weer interessanter door het woningtekort. Daar liggen een aantal factoren aan ten grondslag, waarvan de woningnood en stijgende huurprijzen de belangrijkste zijn. Het ietwat stoffige imago van de hospita verdwijnt naar de achtergrond en hospitaverhuur wordt weer breder geaccepteerd als een legitieme vorm van tijdelijke huisvesting. Veel hypotheekverstrekkers verbieden echter hospitaverhuur, maar Florius doet dat niet.
“Wonen mogelijk maken zit in het DNA van Florius”
Hospitaverhuur biedt een flexibele, betaalbare oplossing voor de woningnood, niet alleen voor studenten, maar ook voor andere groepen, zoals alleenstaande starters, expats en pas gescheiden mensen. Door een kamer in een bestaande woning te huren, kunnen huurders sneller toegang krijgen tot woonruimte zonder de hoge kosten van een volledige woning. Voor verhuurders biedt het een extra inkomen zonder ingrijpende verbouwingen. Bovendien draagt hospitaverhuur bij aan het efficiënter benutten van de bestaande woningvoorraad. Het is een tijdelijke oplossing die snel kan inspelen op de veranderende vraag naar woningen in steden met beperkte ruimte en veel vraag naar betaalbare huisvesting.
Privacyproblemen
Ondanks de vele positieve eigenschappen van hospitaverhuur, zijn er ook een paar aandachtspunten. Zo kan hospitaverhuur leiden tot privacyproblemen voor zowel de verhuurder als de huurder. Er kunnen conflicten ontstaan over gedeelde ruimtes en leefstijlen. Voor de opstalverzekering is mogelijk een aanpassing nodig. En er moeten afspraken gemaakt worden over het betalen van de energiekosten. Daarnaast is het vaak een tijdelijke oplossing, wat onzekerheid creëert voor huurders. Door potentiële verhuurders niet alleen te wijzen op de risico’s en aandachtspunten, maar juist ook op de mogelijkheden van hospitaverhuur, dragen adviseurs volgens Florius bij aan de groei van het aantal beschikbare kamers en daarmee aan de toegankelijkheid van de woningmarkt.
Informatiebehoefte
Karin Polman, directeur Florius: “Bij hospitaverhuur wordt vaak als eerste gedacht aan studenten. Een overspannen woningmarkt maakt de doelgroep echter een stuk breder en daarmee ook interessanter voor een grotere groep woningbezitters. Denk aan expats en mensen die na een scheiding tijdelijk woonruimte zoeken. Hospitaverhuur kan ook eenzaamheid tegengaan bij de verhuurder. Adviseurs kennen hun klanten en weten voor wie dit mogelijk interessant kan zijn. Het zou mooi zijn als zij dit onderwerp bij die klanten onder de aandacht brengen. Het marktpotentieel is op dit moment groot, maar de bekendheid met hospitaverhuur is klein. Ongeveer een kwart van de Nederlanders met een huis (huur of koop) heeft er nog nooit van gehoord, blijkt uit het Publieksonderzoek hospitaverhuur van het ministerie van BZK. Respondenten die hospitaverhuur overwegen zijn vooral op zoek naar financiële (18%), juridische (18%) en contractuele (13%) informatie over hospitverhuur.”
Lees hier het hele interview met Karin Polman in de nieuwe e-InFinance
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.