De adviseur als juridisch risicomanager!

0

De adviseur is zich als geen ander bewust van de risico’s die de ondernemer loopt, welke hij kan of wil verzekeren en welke risico’s de ondernemer zelf kan dragen of behoren bij het ondernemerschap. Maar wij zien ook dat op het gebied van rechtsbijstand er niet altijd voldoende kennis aanwezig is.

‘Wij geloven dat mensen zelf aan het stuur staan. Juridisch risicomanagement past in deze filosofie’

Auteur: Carola Wijkamp-Hermsen, Directeur Commercie, Marketing en Verzekeringen, ARAG SE Nederland

Rechtsbijstand is echt een adviesproduct, zeker voor de zakelijke markt. ARAG gelooft in de kracht van het advies aan de ondernemer. De cruciale rol van het intermediair en het belang van een gedegen advies, staat voor mij nog altijd als een paal boven water. Wij zien veel kansen in de zakelijke markt. Met een gemiddelde penetratiegraad van 20% is er nog genoeg ruimte voor goed advies aan de ondernemer. Binnen de zakelijke markt zien we de rol van de adviseur veranderen naar die van risicomanager. Dat geldt zeker ook voor rechtsbijstand! Onze taak als experts in het juridisch domein, is om adviseurs en ondernemers zo veel mogelijk in dat risicomanagement te ondersteunen.

Juridisch risicomanagement

De adviseur is zich als geen ander bewust van de risico’s die de ondernemer loopt, welke hij kan of wil verzekeren en welke risico’s de ondernemer zelf kan dragen of behoren bij het ondernemerschap. Maar wij zien ook dat op het gebied van rechtsbijstand er niet altijd voldoende kennis aanwezig is. De ondernemer heeft moeite om een goede inschatting van zijn juridische risico’s te maken. En de adviseur is niet altijd optimaal uitgerust om de klant hierin te ondersteunen. Wij geloven dat mensen zelf aan het stuur staan. Juridisch risicomanagement past in deze filosofie. Wat kan je zelf doen, en wanneer heb je echt onze juridische experts nodig om een conflict op te lossen.

De adviseur heeft een belangrijke rol om die bewustwording tot stand te brengen. In co-creatie met de adviseurs ontwikkelen wij tools en informatie die de adviseur helpt met het (juridisch) risicomanagement. Ook haken wij via onze Legal Tech Studio start-ups aan, die oplossingen bieden voor specifieke problemen binnen het zakelijk segment. Bijvoorbeeld Zinyo, die digitaal ondertekenen mogelijk maakt en Regulatory Lab met oplossingen voor de Sanctiewet en Wwft. Onze specialistische acceptanten kunnen de adviseur helpen met het juiste advies, wanneer de adviseur er niet uitkomt.

Ook ons Marketing Portaal biedt een bron van informatie voor onze adviseurs, die zij kunnen inzetten naar (potentiële) klanten, zoals klantverhalen, voorbeeldbrieven, et cetera. Samen met de adviseur helpen wij ondernemers het recht te zetten!

Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.