DC-pensioenuitkering blijft gelijk

0

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling is in het derde kwartaal van 2016 gelijk gebleven. Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen ontvangt volgens de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt op dit moment bij pensionering maandelijks 687 euro.

Middels de Pensioenvergelijker peilt Aon Hewitt ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen. Deze DC-regelingen bewegen mee met de beleggingsrendementen. De index geeft aan hoe het te bereiken pensioen van een 40-jarige zich ontwikkelt onder invloed van onder andere wet- en regelgeving, beurskoersen, inflatie en marktrente.

De index stond eind september 2016 op 75 punten; hetzelfde aantal als eind juni 2016. In het derde kwartaal daalde de marktrente opnieuw, waardoor normaliter ook de verwachte uitkering daalt. Maar omdat de economische vooruitzichten verbeterden, worden volgens Aon Hewitt in de toekomst hogere beleggingsrendementen verwacht.

Marktrente is cruciaal

De hoogte van het uiteindelijke pensioen is afhankelijk van de op de pensioendatum geldende rentestand en levensverwachting. Bij een hogere rentestand kan meer pensioen ingekocht worden en vice versa. De ontwikkeling van de marktrente speelt dus een belangrijke rol in de berichtgeving over de Pensioenvergelijker.

Onder de Wet verbeterde premieregeling, die sinds 1 september geldt, is het echter niet langer verplicht een vaste uitkering aan te kopen en kunnen werknemers ook voor een variabele uitkering kiezen. Diverse marktpartijen komen nu met producten op de markt die hierop inspelen. Of het belang van de marktrente daardoor ook afneemt, is volgens Aon Hewitt nog onduidelijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.