DBRS Morningstar: ‘Renteherziening kan tot betalingsproblemen leiden’

0

In de Dutch Residential Mortgage Market Update schrijft de internationale kredietbeoordelaar DBRS Morningstar op korte termijn geen crash van de huizenprijzen te verwachten in Nederland. “Naar onze mening kan de prijsstijging in 2022 doorgaan, maar niet meer met dezelfde snelheid als voorheen.”

Het valt nog te bezien of de koopbeschermingsregelingen een significant effect zullen hebben op het temmen van de buy-to-let-markt.

In de Update stelt DBRS Morningstar verder vast dat de coronacrisis geen significante impact heeft gehad op de Nederlandse woningmarkt. Dit is volgens de kredietbeoordelaar te danken aan de verschillende steunregelingen die vanuit de overheid in crisistijd werden opgezet. “De vraag naar woningen bleef zelfs tijdens de pandemie sterk, een fenomeen dat ook in andere Europese landen werd waargenomen. We verwachten dat het woningtekort de impact van een stijgende rente zal temperen en een scherpe daling van de vraag naar woningen zal voorkomen. De betaalbaarheidsbeperkingen als gevolg van stijgende rentetarieven zullen naar verwachting geleidelijk toenemen, naarmate hypotheken de renteherzieningsdatum bereiken.

Het lage renteklimaat van de afgelopen jaren heeft kredietnemers geholpen om wanbetalingen te voorkomen en te voorkomen dat de betaalbaarheid verslechterde. In het huidige inflatoire klimaat in Europa kan de verwachte stijging van de rentevoeten er echter toe leiden dat het aandeel achterstallige betalingen al in 2022 kan toenemen”, aldus Ketan Thaker, hoofd Europese RMBS en gedekte obligaties bij DBRS Morningstar.

Hypotheken voor verhuur

De Nederlandse markt voor Buy-to-let hypotheken heeft volgens DBRS Morningstar de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, maar is nog relatief klein en onderontwikkeld in vergelijking met de grote markt voor particuliere woninghypotheken. “De groei van vastgoedbeleggers heeft in Nederland geleid tot politieke bezorgdheid en de invoering van koopbeschermingsregelingen die starters bevoordelen boven investeerders. Het valt nog te bezien of dergelijke maatregelen een significant effect zullen hebben op het temmen van de buy-to-let-markt.”

Dutch Residential Mortgage Market Update (pdf)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.