Dataregister maakt AOV-markt toegankelijker

0

Om de verzekerbaarheid voor het arbeidsongeschiktheidsrisico te verbeteren en meer inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op succesvolle preventie en re-integratie, werken verzekeraars en wetenschappers aan een landelijk dataregister arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (LDAO).

Het register is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Geneeskundig Adviseurs (GAV) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Via wetenschappelijk onderzoek moet het dataregister een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de AOV-markt voor zelfstandigen.

Eerste pilot

Het register versterkt volgens de initiatiefnemers de wetenschappelijke basis voor objectief onderbouwde adviezen met betrekking tot het risico op arbeidsongeschiktheid bij uiteenlopende aandoeningen. Het dataregister begint met een pilot die zich richt op het verkrijgen van beter inzicht in de relatie tussen brilsterkte en het risico op netvliesloslating. Het is de bedoeling dat de komende tijd meer inkomensverzekeraars zich aansluiten bij het LDAO, zodat nog dit jaar voldoende informatie wordt verzameld om te starten met het wetenschappelijk onderzoek.

Toezicht

Het register wordt ondergebracht bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). De initiatiefnemers benadrukken dat (medische) gegevens die in het dataregister worden verzameld alleen kunnen worden geraadpleegd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Deze gegevens zijn niet herleidbaar naar individuele personen en worden gepseudonimiseerd door zowel de verzekeraar die informatie aanlevert als een onafhankelijke derde partij. Driepartijencommissies (waarin verzekeraars, het UMCG en de GAV vertegenwoordigd zijn) begeleiden en bewaken de onderzoeksvragen. Ook wordt een Raad van Toezicht ingesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.