‘Datagebruik heeft weinig tot geen invloed op premiedifferentiatie’

0

Het gebruik van data om de premies af te stemmen op de individuele klant, heeft weinig tot geen invloed op de premies die verzekeraars in rekening brengen bij hun klanten voor vijf veel voorkomende verzekeringen.

Dat blijkt uit de Solidariteitsmonitor 2022 die het Verbond van Verzekeraars voor de zesde keer heeft gepubliceerd. In die monitor wordt gekeken naar de spreiding, de premiedifferentiatie tussen vijf veel voorkomende verzekeringen, de betaalbaarheid (de verhouding tussen de hoogste en laagste premies en de gemiddelde hoogte van de premie) en de verzekerbaarheid (of het afwijzingspercentage toe- of afneemt).

Betaalbaarheid

Sinds de eerste publicatie in 2017 laat het jaarlijkse onderzoek onder ruim 93.000 moeilijk te verzekeren fictieve maatmensen zien dat de verschillen tussen de laagste en hoogste premies voor vijf gangbare verzekeringen licht toenemen. “Maar anders dan je wellicht zou verwachten, komt dat dus niet zozeer door het datagebruik van verzekeraars om risico’s in te kunnen schatten”, zegt algemeen directeur Richard Weurding (foto). “In de jongste monitor hebben we voor de eerste keer ook gekeken naar premieverschillen voor klanten van dezelfde verzekeraar én de premieverschillen tussen klanten van verschillende verzekeraars. Daaruit blijkt dat met name de scherpe onderlinge concurrentie zorgt voor een beperkte toename van differentiatie in premies.”

Beperkte differentiatie

De monitor laat volgens Weurding zien dat de differentiatie weliswaar iets toeneemt, maar dat dit over alle onderzochte verzekeringen nog altijd vrij beperkt is. Bovendien neemt het aantal afwijzingen af en daalt de premie licht voor de 93.000 maatmensen uit het onderzoek. Omdat niet voorspelbaar is hoe de differentiatie zich in de toekomst zal ontwikkelen, blijft het Verbond de meting voorlopig uitvoeren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.