Dan verhuur je toch gewoon de boot?

0

‘Dan verkoop je toch gewoon de boot’ is een bekende kreet uit een reclame van een verzekeringsmaatschappij van enkele jaren terug. Maar door de crisis zijn de prijzen van tweedehands boten zo hard gedaald dat verkopen voor veel booteigenaren nu geen optie is. Dan maar noodgedwongen de verhuur in met het plezierjacht?

„Het zijn nog geen grote aantallen, maar we horen wel steeds vaker dat particulieren hun schip proberen te verhuren. Het gebeurt met duurdere schepen van bijvoorbeeld 2 ton, maar ook met de goedkopere boten”, vertelt André Vink, directeur van HISWA Vereniging.

Met de huuropbrengsten kunnen de kosten worden gedrukt. „In de wereld van de vakantiehuisjes is dat al heel lang gebruikelijk”, legt de directeur van de brancheorganisatie uit.

Door de crisis hebben booteigenaren hun pleziervaartuigen de laatste jaren flink in waarde zien dalen. „Gemiddeld met zo’n 30 procent over de afgelopen 4 jaar. Mensen hebben flink moeten afschrijven; daar hikken ze nu tegenaan als ze ervan af willen”, weet Vink.

In de jaren voor de crisis waren boten in Nederland behoorlijk waardevast. „Als je na 10 jaar 15 procent afschreef was het veel. Het schip moest dan wel netjes en goed onderhouden zijn. Dat is een voorwaarde in de botenwereld”, stelt de HISWA-directeur.

Voor veel hobbyschippers is hun ‘prachtboot’ de verhuur ingooien wel het laatste redmiddel. Vink: „Een boot is iets emotioneels en de kans op schade is natuurlijk aanwezig”. Bovendien sluit de verzekeringspolis het verhuren door particulieren vaak uit.

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer een half miljoen boten met een lengte van meer dan 6 meter. Ongeveer 25 tot 30 procent daarvan zijn zeilboten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.