Daling in aantal hypotheken grootste sinds 2018

0

In het derde kwartaal van 2022 daalt de hypotheekomzet naar 38,1 miljard euro. Voor het eerst sinds de huizencrisis in 2013 is er tussen het tweede en derde kwartaal een daling in hypotheekomzet te zien. Het aantal afgesloten hypotheken is ook gedaald, voornamelijk door een sterke daling in over- en bijsluiters. Het aantal hypotheken in de aankoopmarkt valt dit jaar lager uit dan in 2021, wat samen met een daling in het woningaanbod wijst op een krimpende huizenmarkt.

Dat blijkt uit de Hypotheekupdate Q3 2022 van IG&H. Het aantal afgesloten hypotheken bereikte in het derde kwartaal dit jaar het laagste punt sinds 2018. Vergeleken met het tweede kwartaal nam het aantal afgesloten hypotheken af met 16,4%. Ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021 werden er een tiende (11,7%) minder hypotheken afgesloten. Chris van Winden, directeur Banking bij IG&H: “Deze daling in het aantal afgesloten hypotheken is een opvallende verandering in trend; waar normaliter afnames van aantallen plaatsvinden tussen het vierde kwartaal van het voorgaande jaar en het volgende kwartaal het jaar erop, is er nu al een afname te zien halverwege het jaar.”

Trendbreuk in hypotheekomzet

Van Winden: “Daarnaast is er een daling in de hypotheekomzet. Voor het eerst sinds de huizencrisis in 2013 is er tussen het tweede en derde kwartaal een daling in hypotheekomzet te zien. Dit jaar bedroeg in het derde kwartaal de hypotheekomzet 38,1 miljard euro waar dit in het tweede kwartaal nog 45,6 miljard was; ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar ligt de omzet van het derde kwartaal 16,6% lager. Ook in vergelijking met het derde kwartaal van 2021 is dit een daling van 7,8%. Als de hoge rentestand aanhoudt en de huizenmarkt verder tot stilstand komt, zal de hypotheekmarkt in 2022 lager uitvallen dan in 2021.”

Sterke daling

Deze sterke daling in hypotheekomzet in het derde kwartaal dit jaar is met name te wijten aan de sterke daling van de hypotheekomzet onder over- en bijsluiters ten opzichte van het voorgaande kwartaal. “Daar waar we vorig jaar een constante toename in de hypotheekomzet van over- en bijsluiters zagen, zien we nu een sterke daling. Deze wordt veroorzaakt door rentestijging en onzekerheid in de economie, zoals de sterke inflatie”, zegt Van Winden.

Stijgende rente

Er zijn dit kwartaal minder over- en bijsluiters vanwege de gestegen rentepercentages. In het derde kwartaal van dit jaar is het aantal afgesloten hypotheken voor dit type afsluiter gedaald met 39,1%. Van Winden: “Deze afname is ook deels te verklaren doordat in het vorige kwartaal nog een stijging plaatsvond onder deze groep. Zo konden zij nog profiteren van een relatief lage rente en op die manier hun maandlasten verlagen.”

Huizenprijzen

Waar de rente stijgt, laten de huizenprijzen een afvlakking zien. Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 zijn huizen meer dan een tiende (11,2%) in waarde gestegen in het derde kwartaal dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar is de prijs met 0,7% gestegen. Dit blijkt uit de WOX van Calcasa. Dit laat zien dat de huizenprijzen niet meer zo extreem stijgen als voorheen, maar dat deze beginnen af te vlakken.

ABN Amro neemt plek twee over van Rabobank

In het derde kwartaal van 2022 vergrootten banken hun marktaandeel in aantal verkochte hypotheken en bleven zij de grootste type verstrekker op de verschillende typen hypotheekafsluiters. Dit is ook te zien in de verschuivingen op de lijst met top aanbieders. In de top 3 zijn wederom ING, Rabobank en ABN Amro te vinden. ING blijft op plek 1 staan, terwijl Rabobank een plekje inlevert en naar plek 3 zakt. Obvion is de grootste stijger dit kwartaal (+1,7%), nog voor ABN Amro (+1,4%) en Syntrus Achmea Hypotheken (+0,8%). Laatstgenoemde treedt hiermee de top 10 grootste aanbieders binnen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.