Daling hypotheekrente neemt af

0

Na een lange stijging van de hypotheekrente, is deze de laatste zeven weken weer aan het dalen. Deze week stagneert de daling echter enigszins. Het totaalgemiddelde daalde naar 3,78% (vorige week 3,80%). De oorzaak hiervoor is de gestegen rente op de kapitaalmarkt, die de basis vormt voor de hypotheekrente, schrijft De Hypotheekshop.

Sinds vijf weken is de kapitaalmarktrente met ongeveer een half procentpunt opgelopen, waardoor de marge die geldverstrekkers op de hypotheekrente maken, is geslonken. Was deze marge nog niet zo lang geleden ruim een procentpunt hoger dan gebruikelijk is, inmiddels is dat nog maar enkele tienden. Hoewel er deze week veel geldverstrekkers waren die hun rentetarieven verlaagden, vielen er ook enkele verhogingen door regiepartijen te noteren.

Euribor

“De lange hypotheekrente mag dan sinds juli weer dalen, dat geldt niet voor de korte hypotheekrente. De variabele hypotheekrente, overbruggingsrente en 1 en 2 jaar vast stijgen juist. Datzelfde gaat overigens op voor veel spaarrentes. De reden daarvoor is de oplopende Euribor, het rentetarief dat Europese banken onderling hanteren. De Euribor geldt als maatstaf voor de korte hypotheekrente en wordt beïnvloed door de renteverhogingen die de ECB doorvoert. Tussen 2015 en dit jaar was de Euribor zelfs negatief”, aldus de hypotheekketen. “Anders dan bij de lange hypotheekrente hebben geldverstrekkers vooralsnog niet de hele stijging verdisconteerd: de Euribor is meer gestegen dan de gemiddelde variabele hypotheekrente. Mogelijk dat een oorzaak hiervoor bij de duur van de renteperiode moet worden gezocht: bij lange renteperioden moeten aanbieders snel handelen omdat ze anders voor bijvoorbeeld 20 jaar verlies inkopen. Bij een maandvariabele rente kan het tarief maandelijks worden bijgesteld.”

Geldverstrekkers specialiseren zich weer

De Hypotheekshop: “Jarenlang was 20 jaar vast de dominante rentekeuze voor veel consumenten. In februari lag de gemiddelde renteperiode voor nieuwe hypotheken zelfs op 20 jaar. Maar na de enorme rentestijging die daarop volgde, ziet de wereld er voor geldverstrekkers inmiddels heel anders uit. De gemiddelde renteduur is teruggevallen naar circa 13,5 jaar vast. Daarnaast worden er relatief meer hypotheken met NHG gesloten doordat doorstromers en oversluiters in aantal zijn afgenomen. In augustus ligt het percentage NHG-hypotheken op ongeveer 28%, terwijl dit in februari nog 20% was (bron HDN).”

Grootbanken

“De grootbanken en hun dochterlabels zijn weer terug bij de renteperiode die van nature het beste bij hun aard past. Zij trekken kort geld aan (spaargeld) en lenen dat uit tegen kortere looptijden dan bijvoorbeeld verzekeraars en pensioenfondsen/regiepartijen. Ook Centraal Beheer en Woonfonds (beide funding via Achmea bank) kiezen voor de kortere rentes. Tegelijk zijn er ook banken (bunq, Triodos, NIBC en de buitenlandse banken Argenta en Lloyds) die veelal langere renteperioden verstrekken. De onderlinge verschillen zijn zo mogelijk nog groter bij het aandeel NHG. Daarbij zien we financiers waarbij het merendeel van de hypotheken met NHG wordt gesloten, maar ook aanbieders die nauwelijks met NHG financieren”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.