Daling hypotheekrente lijkt af te remmen

0

De daling van de hypotheekrente lijkt enigszins af te remmen, hoewel ook vorige week een aantal geldverstrekkers weer de rentetarieven verlaagde, schrijft De Hypotheekshop.

“De meeste aanbieders, bijna allemaal banken, voerden slechts kleine aanpassingen door op de middel(lange) rentevaste perioden”, aldus De Hypotheekshop. “Allianz, dat de rentetarieven niet vaak aanpast, verlaagde deze voor de tweede week op rij. Hierdoor biedt Allianz momenteel hele scherpe tarieven aan op alle belangrijke rentevaste perioden. Munt Hypotheken introduceerde vorige week de Simpel Overstap Hypotheek. Daarvoor hoeft er geen werkgeversverklaring, en in veel gevallen ook geen taxatierapport, meer te worden overlegd. Hiermee wordt de overstap voor consumenten, waarbij de renteperiode bij de huidige financier afloopt, een stuk eenvoudiger.”

Nibud-normen

Het landelijk aantal hypotheekaanvragen lag ook vorige week nog hoger dan het weekgemiddelde over 2017. “Gezien de fase van het jaar is dat normaal. De meeste hypotheekoffertes die echter vanaf dit moment worden uitgebracht, zullen niet meer in het huidige jaar door de geldverstrekkers worden geaccordeerd. Door de nieuwe regels zullen deze aanvragen daarom al moeten voldoen aan de leennormen van 2018, zoals onder meer de Nibud-normen. Gebruikelijk is dat geldverstrekkers aan het eind van het seizoen de rente verhogen. De vraag is of aanbieders met de nieuwe regels in gedachten dit jaar eerder dan vorig jaar over zullen gaan tot het verhogen van de rentetarieven. Wellicht dat ze door de felle concurrentie juist afzien van deze eindejaarsverhogingen”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.