Daling aantal hypotheekaanvragen

0

Het aantal hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van dit jaar was hoog (respectievelijk 32.000 en 31.000), maar lag wel wat lager ten opzichte van diezelfde maanden in 2018.

Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn maandmonitor. “In totaal telt 2019 tot dusverre 8% minder hypotheekaanvragen (HDN) in vergelijking met vorig jaar. De oorzaak hiervoor kan waarschijnlijk deels gevonden worden bij de hypotheekrente. In januari en februari van vorig jaar liep de hypotheekrente op, wat zorgde voor enkele aanvraagpieken. Dit jaar daalt de rente juist en is de instroom veel meer geleidelijk.

Over hoogtepunt heen

Daarnaast zijn er ook signalen dat de hypotheek- en woningmarkt over het hoogtepunt heen zijn. Zo registreerden het Kadaster en de NVM over het jaar 2018, voor het eerst sinds 2013, minder transacties dan in het daaraan voorafgaande jaar. Ook ligt het aantal hypotheekaanvragen (HDN) al sinds eind oktober lager dan in de voorgaande jaren, wellicht een teken dat na het aantal verkopen nu ook het aantal oversluitingen wat aan het afnemen is.

Aandeel NHG neemt toe

De gemiddelde hoogte van een aangevraagde hypotheek is in 2019 (241.000 euro) lager dan het vierde kwartaal van 2018 (246.000 euro). “De verhoging van de maximale koopsom voor de NHG per 1 januari van 265.000 naar 290.000 euro heeft geleid tot een hoger aandeel NHG-hypotheken. Bedroeg het aandeel NHG in het vierde kwartaal nog 33%, in 2019 is dat ruim 40%. De stijging komt voor een groot deel bij doorstromers in de leeftijd 35-39 jaar vandaan, terwijl het aandeel ook in de leeftijdscategorie 25-34 jaar is toegenomen. We zien daarnaast een lichte toename van het aantal aanvragen binnen familieverband: broer en zus of ouder en kind”, aldus de hypotheekketen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.