DAK drukt groene gaspedaal dieper in

0

Tijdens een webinar over verduurzamen kondigde DAK Intermediairscollectief onlangs aan het groene gaspedaal nog dieper in te drukken. Sluit een DAK-adviseur een hypotheek bij een geldverstrekker waar DAK mee samenwerkt, dan kan hij voor zijn klant een gratis Energiescan van de Energiebespaarders aanvragen, inclusief een fysieke woningopname.

”Elke Nederlander zou zijn of haar woning makkelijk moeten kunnen verduurzamen”

Deze stap is een uitbreiding op het bestaande dienstenpakket van DAK, waarbij de Energiescan en fysieke woningopname al gratis werd verstrekt bij een Groene Hart hypotheek. Het komt erop neer dat de hypotheekadviseur zijn klant voortaan bij elke via DAK afgesloten hypotheek een Energiescan Compleet cadeau kan doen.

Energiescan Compleet

De Energiescan Compleet kan simpel uitgelegd worden aan de hand van de vier stappen die een expert van De Energiebespaarders doorloopt bij een fysieke woningopname.

Eerst bespreekt de expert aan tafel de wensen en behoeften van de klant. Ook beantwoordt hij de vragen die de klant op dat moment heeft. Daarnaast legt hij uit wie De Energiebespaarders zijn.

Daarna is het tijd om naar de verbruiksbronnen te kijken. Denk hierbij aan de meterkast, de ketel, de ventilatie en de vloerisolatie. Met behulp van een speciaal ontwikkelde tool vult de expert alle gegevens in. Ook maakt hij foto’s van de verbruiksbronnen.

Als er tijd over is geeft de expert vast een indicatie van de kosten, zodat de klant een beetje weet waar hij aan toe is.

De klant krijgt de officiële offerte en heeft dan 14 dagen om het aanbod te accepteren. Heeft de klant het pakket ‘Compleet’ gekozen, dan ontvangt hij het hele rapport.

Na de woningopname wordt een belafspraak ingepland met de klant, zodat de expert nog even persoonlijk eventuele vragen of onduidelijkheden met hem kan doornemen. Gaat deze akkoord dan neemt De Energiebespaarders hem ook het hele traject van offerteaanvragen bij erkende installateurs en de coördinatie van alle installatiewerkzaamheden uit handen.

Webinar Verduurzamen

Marc de Ruijter, Manager Sales bij DAK, kondigde de uitbreiding aan tijdens een DAK-webinar over verduurzamen. “Voor een Energiescan Compleet betaalt een consument normaal gesproken zo’n 200 euro. Door dit nu bij al onze hypotheken gratis te verstrekken hoopt DAK nog meer adviseurs in beweging te krijgen om met verduurzaming aan de slag te gaan. De adviseur kan zich volledig focussen op de financiering die nodig is om de energiebesparende maatregelen te treffen die op basis van de Energiescan en de fysieke uitgebreide woningopname naar voren zijn gekomen. Al het overige wordt volledig uit handen genomen. Je hoeft dus echt geen specialist te zijn om met woningverduurzaming aan de slag te gaan. Dat verwacht de klant ook niet van zijn adviseur. Die klant verwacht echter wel dat woningverduurzaming tijdens het adviesgesprek ter sprake komt.”

In de gesprekken die De Ruijter heeft met adviseurs merkt hij dat er steeds meer aandacht is voor woningverduurzaming. Een groep advieskantoren is er al heel actief mee bezig en andere willen wel maar zijn nog zoekende hoe ze dit handen en voeten kunnen geven. De Ruijter: “Ze vinden het in bepaalde situaties lastig om het ter sprake te brengen.

Daarin speelt de overspannen woningmarkt ook een rol. Vaak heeft de klant al heel veel moeite moeten doen om hun bod geaccepteerd te krijgen. Om dan ook nog te beginnen over woningverduurzaming wordt door een aantal adviseurs als onnodige extra ballast gezien. De klant zit al een in stressvolle periode en dan willen ze daar niet een schepje bovenop doen.”

“Een ander veelgehoord argument is de onwetendheid bij zowel de adviseur als de consument over wat er allemaal komt kijken bij woningverduurzaming. Je merkt bijvoorbeeld dat adviseurs die zelf energiebesparende voorzieningen hebben aangebracht, daarna veel enthousiaster woningverduurzaming ter sprake brengen. Bij DAK helpen we de aangesloten hypotheekkantoren op dat vlak met opleidingen en een boarding-sessie waarin de werkwijze en toegevoegde waarde van De Energiebespaarders centraal staan. En nu dus ook met de gratis Energiescan van de Energiebespaarders, inclusief fysieke woningopname.”

Terugkijken

Elke Nederlander zou zijn woning makkelijk moeten kunnen verduurzamen, vinden ze bij DAK. Ook als je daar helemaal geen verstand van hebt of als je woning een niet zo’n gunstig energielabel heeft.

Vragen die voorbij kwamen tijdens het DAK-webinar Verduurzamen waren onder andere: Leidt verduurzamen ook altijd tot een voordelige hypotheek? Welke rol spelen partijen die de regie nemen met betrekking tot het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen? Remmen de stijgende energiekosten en hogere hypotheekrentes de stap naar woningverduurzaming af, of werken die juist extra stimulerend? Kun je met verduurzaming het gat opvangen dat ontstaat nu er minder nieuwe klanten aan de voordeur staan?

Het webinar terugkijken kan hier.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.