Het eens zo populaire doorlopend krediet (DK) is van de markt aan het verdwijnen. Het huidige aanbod staat in schril contrast met het beeld van de ruim 40 kredietverstrekkers die begin deze eeuw actief waren en destijds op het hoogtepunt gezamenlijk meer dan 60 van deze leenproducten aanboden.
Als gevolg van het nog maar zeer beperkte aanbod DK’s heeft MoneyView besloten om dit jaar voor het eerst geen ProductRatings Prijs en Voorwaarden af te geven. Er zijn op dit moment nog maar vier aanbieders actief met in totaal zeven producten. MoneyView: “Kredietverstrekkers moeten voor doorlopende kredieten aan zulke strenge regels voldoen dat vele tot de conclusie komen dat het niet meer loont om deze producten te voeren. Het beleid van de AFM lijkt vanuit het oogpunt van de wens om overcreditering en de totale consumentenschuldenlast terug te brengen succesvol te zijn, want het totale uitstaande consumentenkrediet is ten opzichte van 2010 meer dan gehalveerd.”
Onbedoeld neveneffect
Het effect hiervan is wel dat voor consumenten die tijdelijk of op flexibele basis (wat) extra geld nodig hebben, straks alleen nog de peperdure alternatieven resteren. “Deze klantgroep heeft twee opties: rood staan op de betaalrekening, of gebruik maken van een zogenaamd flitskrediet. Beide opties zijn flink duurder, waarbij er voor flitskredieten zelfs uitschieters kunnen zijn naar jaarlijkse kostenpercentages van meer dan 500%”, schrijft MoneyView in het Special Item Consumptief Krediet. Daarvoor heeft het de gegevens van de laatst overgebleven grote aanbieder van flitskrediet op de Nederlandse markt geanalyseerd: het Finse Ferratum.
Aanvullende woekervergoedingen
MoneyView: “Om aan de strenge regelgeving in Nederland te ontsnappen koos het Finse Ferratum er eerder voor om de Nederlandse activiteiten te verplaatsen naar Liverpool. Begin 2020 werd ook de Britse regelgeving aangescherpt en sindsdien bedient Ferratum de Nederlandse markt vanuit Madrid via de website Saldodipje.nl. Geld wordt verstrekt vóór het moment dat de verplichtte garantstelling is geregeld. De voorwaarden waaraan een garantsteller moet voldoen, zijn echter streng en de tijd waarbinnen de garantstelling geregeld moet zijn, is slechts vijf dagen. Komt die garantstelling er vervolgens echter niet, dan overtreedt de geldlener de voorwaarden voor het verstrekken van het krediet en is er een ‘aanvullend bedrag’ aan Ferratum verschuldigd, boven op de verschuldigde rente die onder het wettelijke plafond van 10% op jaarbasis blijft.
Op basis van informatie die te vinden is op de website van Ferratum blijkt dat die totale kosten, omgerekend naar jaarpercentage, op kunnen lopen tot meer dan 500%. Het lijkt een taak voor de wetgever om ook de laatste mazen in de wet te dichten, zodat aan dergelijke woekerpraktijken definitief een einde komt. Want nu het economisch moeilijker wordt en reguliere geldverstrekkers zich stringent houden aan leennormeringen, zal de verleiding om een flitskrediet te nemen voor een aantal mensen wellicht groter worden.”
Klik om toegang te krijgen tot SI-129_CK_03-2021_A.pdf
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.