Cybergevaar grootste risico volgens Allianz

0

Cyberincidenten staan voor de tweede keer in de geschiedenis van de enquête op de eerste plaats van de Allianz Riscobarometer 2022. Klimaatverandering staat wereldwijd op de zesde plaats en is nooit eerder zo hoog geëindigd. In ons land staat klimaatverandering op de derde plaats.

Volgens de Allianz Risicobarometer vormen cybergevaren in 2022 wereldwijd de grootste zorg voor bedrijven wereldwijd. De dreiging van ransomware-aanvallen, datalekken of een grote IT-uitval baart bedrijven nog meer zorgen dan bedrijfsonderbrekingen en verstoring van de toeleveringsketen, natuurrampen of de coronapandemie, die bedrijven in het afgelopen jaar allemaal zwaar hebben getroffen.

Bedrijfsonderbreking

Bedrijfsonderbreking daalt een plek naar nummer twee en natuurrampen stijgt met drie plaatsen naar plek drie. Het jaarlijkse onderzoek van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de meningen van 2.650 deskundigen in 89 landen en regio’s, waaronder CEO’s, risicomanagers, effectenmakelaars en verzekeringsexperts.

De risico’s cyber en bedrijfsonderbreking ontlopen elkaar op de ranglijst niet veel. Joachim Mueller, CEO van AGCS, denkt dan ook dat bedrijfsonderbreking dit jaar waarschijnlijk het belangrijkste onderliggende thema zal blijven. “Voor de meeste bedrijven is hun grootste angst dat ze niet in staat zijn om hun producten te produceren of hun diensten te leveren. In 2021 was er sprake van een ongekende disruptie, veroorzaakt door diverse factoren. Verlammende cyberaanvallen, de gevolgen van de klimaatverandering voor de toeleveringsketen, productieproblemen als gevolg van pandemieën en knelpunten in het vervoer zorgden voor een ravage. Dit jaar belooft slechts een geleidelijke versoepeling van de situatie, hoewel nieuwe problemen in verband met Covid-19 niet kunnen worden uitgesloten. Veerkracht opbouwen tegen de vele oorzaken van bedrijfsonderbreking wordt steeds meer een concurrentievoordeel voor bedrijven.”

Klimaatverandering

De respondenten van de Allianz Risicobarometer maken zich het meest bezorgd over aan de klimaatverandering gerelateerde weergebeurtenissen die schade veroorzaken aan bedrijfseigendommen, gevolgd door impact op bedrijfsonderbreking en de toeleveringsketen. Ze maken zich echter ook zorgen over het beheren van de transitie van hun bedrijven naar een koolstofarme economie, het voldoen aan complexe regelgeving en rapportagevereisten en het vermijden van potentiële risico’s voor juridische procedures vanwege onvoldoende actie om klimaatverandering aan te pakken.

Nederland

De resultaten voor Nederland laten de top tien-risico’s voor 2022 zien, met op de eerste plaatsen cybergevaren, bedrijfsonderbreking en klimaatverandering.

Cyberincidenten klimmen van de derde naar de eerste plaats. Bedrijfsonderbreking daalt naar de tweede plaats en staat voor de eerste keer in zes jaar niet op de eerste plaats. De grootste stijger is klimaatverandering, dat stijgt van de vierde naar de derde plaats. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is een nieuwe binnenkomer op nummer vijf. De pandemie is de meest opmerkelijke daler: van plaats twee naar nummer zes.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.