Cybercriminelen hebben vaker MKB in vizier

0

Van alle bedrijven in Nederland is 68% in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van cybercriminelen. Het gemiddelde schadebedrag per bedrijf ligt daarbij op 340.500 euro. Cybercriminelen lijken hun pijlen steeds vaker op MKB-ers te richten, blijkt uit internationaal onderzoek van Hiscox.

De gezondheidssector is met een gemiddelde schadepost van 650.600 euro het afgelopen jaar het hardst getroffen, gevolgd door de vrijetijdssector (€ 630.000) en de financiële dienstverlening (€ 505.000). Criminelen wisten het meest buit te maken in Duitsland, waar het gemiddelde schadebedrag neerkomt op 811.900 euro. In Nederland liggen deze bedragen beduidend lager; één attack brengt gemiddeld 163.000 euro op. Het gemiddelde totale schadebedrag per bedrijf ligt op 340.500 euro.

In de praktijk vallen deze bedragen vaak veel hoger uit, legt Yasin Chalabi van Hiscox uit: “Bovenop het bedrag dat de daders buitmaken, komen nog de kosten die slachtoffers moeten maken voor het herstellen en beperken van de schade. Denk daarbij ook aan kosten voor onderzoek, beveiliging en preventie.”

Nederland

In vergelijking met de belangrijkste handelspartners van Nederland staat ons land op een tweede plaats voor wat betreft het aantal ondernemingen dat slachtoffer is geworden van cybercrime. België voert met 71% de lijst aan. De VS telt de minste slachtoffers (53%). Nicheverzekeraar Hiscox ondervroeg voor dit onderzoek 5.392 professionals die betrokken zijn bij de cyberbeveiliging van hun organisatie.

Bedrijven worden vaak meerdere malen aangevallen. 16% krijgt zelfs vijf keer of vaker te maken met internetcriminelen. De meest voorkomende attacks worden gedaan met computervirussen/wormen (24%), ransomware attacks (17%) en DDos aanvallen (15%). Percentage per land van bedrijven die een of meerdere aanvallen rapporteerde:

  1. België – 71%
  2. Nederland – 68%
  3. Frankrijk – 67%
  4. Spanje – 66%
  5. Duitsland – 61%
  6. Verenigd Koninkrijk – 55%
  7. Verenigde Staten – 53%

Niet of, maar wanneer

Grote multinationals lopen nog altijd het meeste risico; 74% van de bedrijven met meer dan 1.000 werknemers kreeg te maken met digitale aanvallen. Cybercriminelen lijken hun pijlen echter steeds vaker ook op MKB-ers te richten. Met 55% is ruim de helft van alle MKB-organisaties het afgelopen jaar één of meermaals slachtoffer geworden van cybercrime. Dat is een toename van maar liefs 20%.

Yasin Chalabi van Hiscox: “Het is inmiddels niet meer de vraag of je een keer geraakt wordt door cybercrime, maar wanneer. Toch leeft dit risico nog niet echt op grote schaal bij organisaties, waardoor criminelen vaak vrij baan hebben. In de VS merken we dat de bewustwording groter is en er meer wordt gedaan aan preventie. Dat zie je terug in de cijfers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.