Cyber wereldwijd grootste bedrijfsrisico

0

Voor het eerst worden cyber incidenten wereldwijd als grootste bedrijfsrisico gezien, blijkt uit de negende Allianz Risk Barometer 2020. Met 39% staat dit risico op de eerste plaats, gevolgd door Bedrijfsschade en Aanpassingen in voorschriften en wetgeving, beiden scoren 37%.

De Allianz-risicobarometer geeft de belangrijkste bedrijfsrisico’s voor de komende 12 maanden weer, geïdentificeerd op basis van het inzicht van meer dan 2.700 experts op het gebied van risicobeheer uit 102 landen en gebieden. Cyber incidenten zijn niet alleen wereldwijd het grootste risico, in landen zoals Nederland en Frankrijk komen deze onderwerpen ook voor in de top 3. Zeven jaar geleden stond het cyberrisico wereldwijd nog op de 15e plaats met slechts 6% van de reacties.

Allianz: “Bewustwording van de cyberdreiging is de afgelopen jaren snel gegroeid door de toenemende afhankelijkheid van bedrijven van hun gegevens en IT-systemen en een aantal spraakmakende incidenten. Bedrijven worden geconfronteerd met een groeiend aantal cyberuitdagingen, waaronder grotere en duurdere datalekken, een toename van ransomware en incidenten met zakelijke e-mailcompromis (spoofing) én het vooruitzicht van rechtszaken na een evenement.”

Nederland

Uitgesplitst naar wat 23 Nederlandse respondenten hebben ingebracht, is een Nederlandse top-10 samengesteld. In ons lans staat Bedrijfsschade met 48% nog stevig op een eerste plaats. Met 39% volgt Cyber incidenten op twee en 35% van de stemmen zet Natuurrampen op de derde plaats. Daarmee is de top-3 gelijk gebleven aan die van 2019.

Bedrijfsschade

Bedrijfsschade domineerde 7 jaar lang de toppositie van de wereldranglijst. Dat wil volgens Allianz allerminst zeggen dat dit risico daarmee kleiner is geworden. “De trend naar grotere en meer complexe bedrijfsschades blijft als een paal boven water staan.”

Branden en natuurrampen zijn de belangrijkste oorzaken van bedrijfsonderbrekingsverliezen, die volgens experts tot 45% meer kunnen kosten dan de overeenkomstige materiële schade door dergelijke incidenten. “Tegenwoordig zijn de toeleveringsketens van veel bedrijven veel meer geïntegreerd, dus de financiële impact van een bedrijfsonderbreking wordt steeds groter”, legt Raymond Hogendoorn, Global Head of Property and Engineering Claims bij AGCS uit. “Een incident zoals een brand of een cyberaanval bij één bedrijf kan gevolgen hebben voor de hele ‘supply chain’ en gevolgen hebben voor meerdere fabrikanten.”

Klimaatrisico

Klimaatveranderingen stijgt naar een zevende plaats op het wereldtoneel, zijn hoogste positie ooit. Het komt ook al voor in de top 3 van bedrijfsrisico’s voor de regio Azië/Oceanië, aangedreven door experts op het gebied van risicobeheer in landen en gebieden zoals Australië, Hong Kong, India en Indonesië.

Bedrijven maken zich volgens Allianz op dit vlak het meest zorgen over fysieke verliezen door extreme weersomstandigheden, maar zijn ook bang voor kritiek van de consument en toenemende regelgevende en juridische stappen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.