Cyber belangrijkste bestuurdersaansprakelijkheidsrisico

0

Cyberaanvallen en datalekken staan bovenaan de lijst met risico’s die bestuurders het meeste zorgen baren. Dit blijkt uit onderzoek naar bestuurdersaansprakelijkheid door Allen & Overy en Willis Towers Watson.

Voorgaande jaren stonden regulatoire en andersoortige onderzoeken nog bovenaan de lijst met belangrijkste risico’s voor bestuurders, dit jaar worden hun zorgen voor het eerst gedomineerd door de dreiging van cyberaanvallen en gegevensverlies. Van de naamloze vennootschappen zei 51% dat ze in het afgelopen jaar geconfronteerd zijn geweest met een significant cyberincident of datalek. In 2017 was dit nog maar 30%.

Regulatoire onderzoeken

Volgens het onderzoek heeft 43% van de grote werkgevers en 38% van de beursgenoteerde ondernemingen in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een regulatoire vordering waarbij een bestuurder was betrokken; regulatoire onderzoeken blijven dan ook in de top drie van risico’s staan. 60% van de respondenten geeft aan dat de regulatoire focus op persoonlijke verantwoordelijkheid de besluitvormingsprocessen beïnvloedt.

Breed spectrum

Francis Kean, Executive Director van FINEX bij Willis Towers Watson: “Opvallend is zowel de breedte als de diepgang van de zorgen van de senior managers in dit onderzoek. Van gezondheid en veiligheid tot criminele activiteiten, en van een verhoogd risico op arbeidsrechtelijke vorderingen tot klimaatverandering: het spectrum van potentiële bronnen van aansprakelijkheid voor bestuurders is breder dan ooit. Bovenop dit alles is daar nog de bijna dagelijkse realiteit voor ondernemingen van een cyberaanval of het risico van een ernstig datalek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.