Crisis brengt bedrijven in gevaar

0

Door de economische crisis hebben bedrijven steeds minder aandacht voor externe risico’s die hun bedrijfsvoering in gevaar brengen. Gemiddeld daalde de paraatheid op de top 10 risico’s voor het bedrijfsleven van 66% in 2011 naar 59% in 2013. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Global Risk Management Survey van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon, waarvoor meer dan 1400 organisaties uit 70 landen zijn ondervraagd. 

De risico top 3 is sinds 2011 niet gewijzigd en blijft ook de komende jaren hetzelfde: economische neergang, verandering in wet/regelgeving en toenemende concurrentie. Politieke risico’s zijn nieuw in de top 10. De verwachting volgens de respondenten is dat dit risico zal stijgen naar de 6e plaats in 2016.

Risicomanagers vinden het lastig om grote risico’s die hun organisaties bedreigen, te identificeren en te managen. Het rapport van Aon laat naast de top 10 risico’s ook verborgen risico’s zien waarmee organisaties vandaag de dag worden geconfronteerd. Dit onderstreept het belang om risico’s niet langer per geval te beoordelen, maar om het verband tussen de risico’s te bestuderen en zo een succesvol risicomanagement programma op te zetten en te onderhouden. 

 ,,Niet alleen deze verborgen risico’s, ook het onderlinge verband tussen risico’s mag niet worden onderschat,” zegt Alex van den Doel, Managing Director Aon Global Risk Consulting. ,,De meest voorkomende risico’s staan steeds minder op zichzelf. Als een belangrijke leverancier wegvalt en er niet snel een alternatief gevonden is, kan dit de bedrijfsvoering in gevaar brengen. Dit kan weer je reputatie schaden, waardoor je als organisatie minder aantrekkelijk wordt voor toptalent. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk in scenario’s te denken en een stresstest te doen. Vervolgens kan je gericht maatregelen treffen voor de scenario’s die de meeste impact hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.