Crises beïnvloeden gezondheid en geluk van ruim 4 op de 10 Nederlanders

0

Meerdere crises binnen en buiten Nederland geven mensen in toenemende mate zorgen. De crises beïnvloeden de gezondheid en het geluksgevoel van ruim 4 op de 10 Nederlanders.

Driekwart merkt dat hun zorgen impact hebben op hun eigen veerkracht; voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar geldt dit zelfs voor bijna 9 op de 10. De meeste zorgen zijn er over inflatie (64%), oorlogen (57%) en de kosten en toegang tot zorg (51%). Daarna komen onderwerpen als het woningtekort (48%), klimaat (46%), migratie (39%) en bestaanszekerheid (30%). Deze cijfers blijken uit onderzoek van ASR dat keek hoe zorgen over nationale en wereldwijde gebeurtenissen de veerkracht van de Nederlandse bevolking beïnvloeden en het effect daarvan op welzijn en gezondheid.

Coronapandemie

Vier op de 10 Nederlanders maakt zich dagelijks zorgen over de ontwikkelingen in binnen- en buitenland en zegt in toenemende mate negatieve emoties te ervaren. Onzekerheid (53%), somberheid (41%) en stress (29%) scoren het hoogste. De coronapandemie lijkt een startpunt te zijn geweest; ruim 6 op de 10 zegt dat hun zorgen sindsdien zijn toegenomen. Al liggen Nederlanders van pandemieën an sich niet meer het meeste wakker; 21% van de respondenten gaf hier aan (nog) zorgen over te hebben. Alleen studieschulden scoorden met 9% lager wat betreft onderwerp van zorg.

Verschillen zorgen in leeftijdsgroepen

Binnen de leeftijdsgroepen zijn er wel verschillen tussen de onderwerpen van zorg. De oudste groep (56+) geeft aan de meeste zorgen te hebben over oorlogen (70%), zorgkosten/toegang tot zorg (65%), klimaat (55%) en migratie (51%). Jongeren (18-35 jaar) geven vooral inflatie (70%), woningentekort (61%) en oorlogen (45%) aan. De groep tussen de 36 en 55 jaar maakt zich het meeste zorgen om inflatie (63%) en oorlogen (52%). Ook de emoties variëren per leeftijdsgroep. Naast dat alle groepen het hoogst scoren op onzekerheid ervaren jongeren opvallend meer stress (48%), angst (33%) en wanhoop (20%) dan de andere groepen. De 36-55-jarigen en 56-plussers scoren naast onzekerheid hoger op somberheid (respectievelijk 41% en 45%) dan jongeren (36%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.