Criminelen spelen in op digitale afhankelijkheid

0

Door de coronacrisis is de afhankelijkheid van digitale middelen alleen maar toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, online onderwijs en de toename van online bestellingen bij webwinkels. Hierdoor blijft de dreiging van cybercriminaliteit op bedrijven en burgers onverminderd groot.

Het is een van de bevindingen uit het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De coronacrisis toont volgens NCTV eens te meer aan dat andere landen en criminelen snel inspelen op ontwikkelingen in de samenleving en misbruik maken van deze toegenomen afhankelijkheid. “Het lijkt erop dat online criminaliteit in de coronacrisis definitief is doorgebroken als businessmodel. Zo ziet de politie een forse toename van fraude via communicatieapps.”

Uit onderzoek naar slachtofferschap van online criminaliteit lijkt, naast de hoeveelheid internetgebruik, de manier waarop men zich op het internet gedraagt een risicofactor voor slachtofferschap te zijn. Het onderzoek naar veilig gedrag online toont bovendien dat respondenten zich minder veilig gedragen dan zij zelf denken. Meer kennis over de digitale wereld leidt daarbij lang niet altijd tot veilig gedrag.

Ransomware

Minister Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: “Het mag geen verrassing zijn dat de digitale dreiging op Nederland niet is afgenomen. Het valt niet uit te sluiten dat ontwrichting door cyberaanvallen of grootschalige uitval in Nederland zal plaatsvinden, ook al is dat nog nooit het geval geweest. Cyberaanvallen via bijvoorbeeld ransomware vormen nog altijd een aantrekkelijk verdienmodel voor criminelen. Daarom blijft niet alleen verhoging van de weerbaarheid tegen digitale dreigingen, maar ook de bredere aanpak van cybercriminaliteit onverminderd van belang.”

De politie en het OM zijn in 2019 gestart met de aanpak van cybercrimefenomenen die regionale eenheden overstijgt. Ook de inzet op preventie en voorlichting wordt voortgezet, onder andere via campagnes waarin de overheid en private partijen samen optrekken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.