CPB: ‘Banken hebben voorlopig voldoende buffers’

0

Banken hebben voorafgaand aan de coronacrisis voldoende buffers opgebouwd om mogelijke kredietverliezen op bedrijfsleningen voor zes maanden op te vangen. De sectoren die tijdens de coronacrisis geraakt worden zijn sterk verschillend met de grote recessie, maar banken hebben een relatief beperkte blootstelling aan deze kwetsbare sectoren.

Dit schrijft het CPB in de publicatie ‘De gevolgen van de coronacrisis voor Nederlandse bedrijven en banken’. Volgens het Planbureau worden de kredietverliezen ook beperkt door het steunbeleid van het kabinet. Indien de crisis breder om zich heen slaat en ook andere blootstellingen van banken raakt, dan kan de kapitaalpositie van banken verder onder druk komen te staan.

Faillissementen

CPB: “Het aantal bedrijven dat financiële problemen ondervindt of zelfs failliet gaat, zal stijgen. Vooral in de horeca, cultuur, sport en recreatie zal het aantal faillissementen toenemen. Verder lopen vooral bedrijven die kleiner, jonger en minder financieel gezond zijn, meer risico om failliet te gaan. Als meer bedrijven problemen krijgen met het terugbetalen van leningen, kan ook de positie van banken aangetast worden. De duur en omvang van de problemen bij bedrijven en banken hangen af van de breedte en diepte van (aanvullende) steunpakketten van de overheid.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.