Covid-19 vaker op tafel bij letselschadebureau

0

Letselschadebureau JBL&G ontvangt een toenemend aantal zaken waarin Covid-19-patiënten hun werkgever aansprakelijk stellen voor hun ziekte en de consequenties daarvan. “Wat ons betreft ligt de verantwoordelijkheid in sommige gevallen ook heel duidelijk bij de werkgever”, zegt directeur Frederik Lieben.

‘Aannemelijkheid is bij beroepsziekten juridisch al voldoende’

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) becijferde eerder dit jaar al dat een besmetting met het coronavirus in de werksituatie de meest gemelde beroepsziekte in 2020 was. In totaal zijn er vorig jaar 1.918 gevallen van covid-19 als beroepsinfectieziekte gemeld door 231 bedrijfsartsen. Zij gaven bij ruim de helft van de volledig ingevulde meldingen aan dat werknemers onbeschermd contact met de besmettingsbron hadden gehad. Naast Covid-19 (128 per 100.000) komen ook beroepsgebonden psychische aandoeningen (78 per 100.000) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (30 per 100.000) veel voor. De meldingen van beroepsziekten zijn het hoogst in de gezondheidszorg, overheid, industrie, bouw en onderwijs.

Maanden revalideren

Bij letselschadebureau JBL&G merken ze nu dat naarmate de pandemie vordert, veel mensen het niet meer pikken dat ze met corona besmet zijn geraakt door het toedoen of juist de laksheid van anderen. Steeds vaker schakelen slachtoffers een letselschadebureau in. “We krijgen heel veel mensen aan de lijn, soms echt wanhopig, die nog ziek zijn of al maanden aan het revalideren, en die hun werkgever aansprakelijk willen stellen voor hun ziekte, omdat die bijvoorbeeld niets aan preventie heeft gedaan”, licht Lieben toe.

Hij schetst aan de hand van een aantal voorbeelden hoe schrijnend de situaties zijn en waarom de verantwoordelijkheid wat hem betreft in sommige gevallen heel duidelijk bij de werkgever liggen:

  • Een docente op een middelbare school raakte besmet, doordat zij verplicht werd te werken in een lokaal met dertig leerlingen, waar geen enkel raam open kon en er ook niet geventileerd kon worden, en waar evenmin voldoende afstand kon worden gehouden. Achteraf bleek dat er minstens vier besmette leerlingen in de klas moeten hebben gezeten.
  • Een medewerker van een kliniek werd opgedragen te werken met positief geteste jongeren, met enkel een mondkapje ter bescherming. Hij werd zelf zwaar ziek.
  • Ook een door zijn docent besmette student trok bij JBL&G aan de bel. De docent was al een week aan het hoesten geweest, maar wuifde dat zelf telkens weg. Na die week waren meerdere leerlingen besmet, en testte de hoestende docent inderdaad positief op corona.

‘Aannemelijkheid is al voldoende’

De zaken zijn allemaal nog te vers voor een afwikkeling, maar wat JBL&G betreft zitten de eerste schadevergoedingen er wel aan te komen. Het gaat dan veelal om extra kosten die vanwege de ziekte gemaakt worden of compensatie voor verlies aan inkomen, maar bijvoorbeeld ook voor studievertraging, hulp in de huishouding en verpest levensgeluk door toedoen van een ander.

Lieben: “Het zal in veel gevallen best moeilijk zijn om te bewijzen waardoor je besmet bent geraakt, en dat dat de werkgever valt te verwijten. In de drie genoemde gevallen lijkt het ons echter heel aannemelijk, en aannemelijkheid is bij beroepsziekten juridisch al voldoende. Wie als bouwvakker bijvoorbeeld dag in dag uit met twintig man bovenop elkaars lip in een bouwkeet moet schaften en daar besmet raakt, maakt zeker ook een kans. Het blijft elke keer weer puzzelen en maatwerk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.