Coronavirus raakt pensioenfondsen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de eerste maand van 2020 teruggelopen van 103% naar 101%. Door wereldwijde angst voor het Coronavirus liepen de rendementen op aandelen terug en was er een vlucht naar meer veilige havens, wat de rente deed dalen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde met 1% naar 102%. Deze dekkingsgraad ligt hoger dan het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 100%. Kortingen zijn volgens Aon nog steeds een realistisch scenario voor eind 2020.

Situatie blijft kwetsbaar

Een aantal pensioenfondsen bevinden zich nog onder de aangepaste kritische grenzen van 90% en 100%. Dit zijn met name de grote fondsen, zoals het ABP en Zorg en Welzijn. Het ABP eindigde 2019 met een dekkingsgraad van 95,7%, Zorg en Welzijn met een dekkingsgraad van 96,4%, PMT met 97,6% en PME met 96,9%. Kortingen zijn voor eind 2020 echt nog steeds een realistisch scenario, zeker met deze daling van januari.

Uitbraak Coronavirus

Na een goede start werd de markt halverwege januari onrustig, doordat Amerika de pijlen op Europa richtte en het Coronavirus in China uitbrak. Beleggers trekken parallellen met de uitbraak van SARS en de nadelige gevolgen daarvan voor de markten. Sinds de berichten over het Coronavirus daalden de aandelen met ongeveer 4%, terwijl de olieprijs met 10% en de 30-jaars swaprente 0,29% daalden.

De vastrentende waarde portefeuille steeg door de rentedaling met bijna 6%. Het Coronavirus heeft volgens Aon de meeste impact op de Chinese aandelenbeurzen. De daling van deze aandelen zien we terug in het negatieve rendement van aandelen van opkomende landen van 3,4%. De aandelen ontwikkelde markten behaalden deze maand nog een klein positief rendement van 0,7%. Per saldo eindigde de portefeuille ruim 3% in de plus.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.