Coronavirus kan aantal hypotheekaanvragen halveren

0

In een drietal scenario’s schetst HDN de mogelijke lange termijneffecten van de coronacrisis op de hypotheekmarkt. In het meest gunstigste scenario zal de impact zeer gering zijn, maar in het zwartste scenario duurt de crisis langer dan een half jaar en daalt het aantal hypotheekaanvragen met 50%.

In de huidige huizenmarkt met een tekort aan woningen en een lage rente, overstijgt de vraag het aanbod nog altijd. HDN verwacht onder deze condities dat de groei van de hypotheekmarkt aanhoudt tot medio april en dat de markt daarna terugzakt. HDN: “De ontwikkeling van de coronacrisis zal bepalend zijn voor de situatie na 1 mei. Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar ‘normaal’. In dat geval heeft de coronacrisis per saldo nauwelijks invloed gehad op de hypotheekmarkt.”

Duur crisis drie maanden -30%

Duurt de crisis echter drie maanden langer dan verwacht HDN dat vooral de kopersmarkt afneemt en het aantal hypotheekaanvragen daalt met 30%. “In dit scenario verwachten we dat na 1 september de hypotheekmarkt weer normaliseert. Dit gezien de krapte op de woningmarkt”, aldus HDN.

Duur crisis zes maanden -50%

In het minst gunstige scenario duurt de coronacrisis langer dan een half jaar. In dat geval verwacht HDN dat het aantal hypotheekaanvragen kan dalen tot zelfs 50%. HDN: “Dit wordt veroorzaakt door een daling in de kopersmarkt; de niet-kopersmarkt (oversluitingen) blijft hoogstwaarschijnlijk in stand gezien het grote aantal hypotheken waarvan de rentevastperiode dit jaar afloopt.”

Oversluiters komen in actie

HDN heeft het aantal hypotheekaanvragen binnen het klantprofiel ‘oversluiters’ de afgelopen twee weken zien verdubbelen naar bijna 5.000 aanvragen in week 13. De HDN klantprofielen ‘Starter Jong’, ‘Starter Stabiel’, ‘Hoogsegment starter’ en ‘Doorstromer NHG’ zijn procentueel iets gedaald.

Oorzaak van deze sterke stijging is uiteraard de coronacrisis, waarop een aantal hypotheekverstrekkers reageert met een lichte renteverhoging van enkele basispunten. Daardoor zetten mensen die willen oversluiten de huidige lage rente versneld vast.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.