Coronajaar kent relatief veel bedrijfsbranden

0

In het jaar dat veel bedrijven vanwege Covid-19 dicht waren en werknemers veel thuiswerkten, viel het aantal bedrijfsbranden met 3.617 relatief hoog uit. Belangrijkste oorzaken van de branden waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Risicomonitor Bedrijfsbranden, berekend door het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars. De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (30%), gevolgd door kantoren (23%) en winkels (20%). In de provincie Limburg registreerden verzekeraars in 2020 relatief gezien de meeste claims. Gemiddeld woedden daar 4,8 branden per 1.000 zakelijke locaties, gevolgd door de provincie Noord-Brabant (4,5) en Overijssel (4,3).

In de periode 2017 tot en met 2019 lag het aantal bedrijfsbranden gemiddeld op 4.079 per jaar. De meeste branden vonden in de jaren 2017-2020 plaats op doordeweekse dagen, vooral op maandag (gemiddeld 12,6 keer) en donderdag (gemiddeld 12,3 keer).

Van brand tot faillissement

De grootste omvang van de schade zagen verzekeraars bij bedrijven in de agrarische sector en bedrijven die goederen opslaan. Branden bij dit soort ondernemingen leidden volgens de publicatie in circa een kwart van de gevallen tot het volledig afbranden van het bedrijfspand. Wat veelal leidt tot het faillissement van de ondernemer.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond: “Een brand zorgt namelijk vaak voor bedrijfsonderbreking, ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet. Het voorkomen van een bedrijfsbrand is om al deze redenen cruciaal.” Op de website Checklistbrand.nl kunnen ondernemers informatie over brandoorzaken vinden en zelf een risicoscan uitvoeren. Daarnaast stelden het Verbond en Brandweer Nederland eerder het visiedocument ‘Brandveilig ondernemen’ op.

Stichting Salvage

Het Verbond van verzekeraars publiceert de Risicomonitor Bedrijfsbranden dit jaar voor de tweede keer en maakt hierbij gebruik van de cijfers geleverd door aangesloten verzekeraars en Stichting Salvage, die gedupeerden namens verzekeraars eerste hulp na brand biedt. In 2020 rukte de Stichting Salvage 1.450 keer voor bedrijfsbranden uit. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal uitrukken.

Johan van den Berg, directeur Stichting Salvage: “Onze coördinatoren gaan naar de brandlocatie, nemen zo snel mogelijk schadebeperkende maatregelen en adviseren de ondernemer over te nemen vervolgstappen. Deze snelle praktische hulp in de eerste uren is heel waardevol, dat is het moment waarop we de gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit nog positief kunnen beïnvloeden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.