“Coronacrisis is tikkende tijdbom onder toetsinkomen”

0

Michiel Meijer, directeur Van Bruggen Adviesgroep, vreest dat de coronacrisis dusdanig desastreuze gevolgen heeft op het toetsinkomen van flexwerkers en ondernemers, dat het hun kansen op de woningmarkt niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren zal verkleinen.

Het toetsinkomen wordt door geldverstrekkers gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek. “Onze verwachting is dat het toetsinkomen van veel ondernemers en flexwerkers niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren lager gaat uitvallen”, zegt Meijer. “In beginsel wordt het toetsinkomen bij ondernemers en flexwerkers bepaald door het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar, waarbij het laatste jaar als uitgangspunt wordt genomen als dit lager is dan het gemiddelde. Dit betekent dat met de huidige rekensystematiek flexwerkers en ondernemers tot in 2025 achtervolgd kunnen worden door een lager inkomen als gevolg van de coronacrisis in (2020 en) 2021.”

Kritisch maar rechtvaardig

Van Bruggen Adviesgroep roept nu geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie op om meer rekening te houden met het incidentele karakter van de coronacrisis. Meijer: “Na het herstel van het inkomen moet in de toekomst rekening worden gehouden met het tijdelijke karakter van de inkomensterugval. Zowel adviseur, geldverstrekkers als de Nationale Hypotheek Garantie moeten dat wat mij betreft meewegen. Uiteraard moeten zij ook kritisch blijven omdat het voor sommigen niet blijft bij een incidentele inkomensachteruitgang, maar laten we niet onnodig mensen buitenspel zetten.”

Veel op het bord van de ondernemer

Naast een lager inkomen komt daar voor sommige ondernemers ook nog eens bij dat er vanaf 1 juli een betalingsregeling start van eerder uitgestelde belastingschuld en/of terugbetaling van een deel van te ruim toegekende NOW-gelden. “Als ze daardoor hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, dan kunnen ze een beroep doen op een betalingspauze. Maar een betalingspauze is helaas niet voor iedereen een lange termijn oplossing. Zowel de ondernemer als de geldverstrekker zullen daarom soms zware beslissingen moeten nemen. Maatwerk advies is hier cruciaal”, besluit Meijer zijn betoog.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.