‘Coronacrisis drijft Nederlander richting juridisch advies’

0

Veel Nederlanders raken verstrikt in de juridische gevolgen veroorzaakt door de coronapandemie. Sinds de uitbraak van het coronavirus noteert rechtsbijstandverzekeraar Arag dagelijks tientallen inkomende vragen die betrekking hebben op corona. De juridische dienstverlener verwacht dat er aan het eind van de maand april in totaal 2000 vragen binnen zijn gekomen die hiermee direct te maken hebben.

“De coronacrisis drijft veel Nederlanders noodgedwongen in de richting van juridisch advies. De vragen die bij ons binnenkomen, blijven niet beperkt tot één specifiek domein”, zegt directeur commercie, marketing en verzekeringen Carola Wijkamp-Hermsen (foto). “Mensen stellen ons zeer uiteenlopende vragen. Onze juristen behandelen coronavragen met betrekking tot reizen, loonvordering en het al dan niet opnemen van verplicht verlof. Ondernemers die aan de lijn hangen hebben onder andere vragen over de NOW-regeling, het indienen van bezwaren en huurkwesties.”

Reisgeschillen

Tot op heden noteerde de juridische hulpverlener al ruim 850 contractueel-gerelateerde vragen, waarvan ruim 400 betrekking hebben op reisgeschillen. Verder hebben veel mensen hulp nodig met arbeidsrechtelijke vragen. Wijkamp-Hermsen: “Maar liefst 650 verzoeken die bij ons worden neergelegd, gaan over zaken als verlof, vakantiedagen, het wijzigen van arbeidsvoorwaarden en loonvordering. Dat zo veel mensen de noodzaak voelen zich tot juridisch advies te begeven, is niet vreemd. Onzekerheid over werk en inkomen, gecombineerd met de complexe materie, zorgt voor veel onduidelijkheid en vragen bij zowel werknemers als werkgevers.”

Acuut

Veel van de vragen die bij Arag binnenkomen hebben een acuut karakter. Wijkamp-Hermsen heeft daar een verklaring voor. “Veel instanties en bedrijven zijn nu genoodzaakt snel oplossingen te bedenken omtrent bijvoorbeeld het uitstellen van betalingen, verlof en het uitdelen van vouchers in plaats van het retourneren van geld. Andere ondernemers, werknemers en consumenten komen onbedoeld in de knel. Datzelfde zien we gebeuren omtrent de NOW-regeling. De snelheid waarmee die is opgezet, heeft veel ondernemers respijt gegeven, maar anderen vallen door de keuzes die snel gemaakt moesten worden buiten de boot.”

InFinance Corona-special

ARAG vindt het haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen toegang te geven tot het recht. “Juist nu we elkaar nodig hebben om samen door deze omvangrijke crisis te komen, is een gelijke kans voor iedereen belangrijk en mag niemand alleen komen te staan”, zegt CEO Marc van Erven in een eerder gesprek met InFinance. Lees hier het interview met Van Erven in de InFinance Corona-special.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.