Coronaclausule bij verkoop portefeuille

0

Kopers van assurantieportefeuilles eisen vaker een speciale ‘coronaclausule’ in het contract. Deze clausule anticipeert op een eventuele stijging van het aantal faillissementen van zakelijke relaties in de komende tijd. Gaat een relatie na de overdracht failliet, dan wordt de koopprijs daarop gecorrigeerd.

Die constatering wordt gedaan door Willem Haasnoot, beëdigd makelaar en taxateur in assurantieportefeuilles. Hij merkt dat partijen voorsorteren op de verwachting van gezaghebbende monetaire instellingen, dat in de tweede helft van 2020 een zware economische terugval zal plaatsvinden. “Worden deze verwachtingen werkelijkheid dan zal dat leiden tot een verhoogd aantal faillissementen in de bedrijfsmatige sfeer. Dit nog even los van het stijgend aantal faillissementen dat we nu al zien onder ZZP’ers en bedrijven waar sinds midden maart de inkomsten al sterk onder druk zijn komen te staan”.

Voorzichtigheid

Nu kopers van assurantieportefeuilles vaker speciale ‘coronaclausules’ willen opnemen in het contract, waarschuwt Haasnoot (foto) hier voorzichtig mee om te gaan. “Kort gezegd komen deze clausules erop neer dat, als een bedrijf als gevolg van het coronavirus of de economische crisis die daarop volgt binnen een vooraf vastgestelde periode na overdracht failliet gaat, de betreffende klant geacht wordt niet te zijn overdragen en er dus een correctie op de koopprijs plaatsvindt.

Ik begrijp de zorgen van de kopers die deze clausule willen hanteren, maar je moet echter oppassen voor discussies over de vraag of het faillissement echt het gevolg was van het coronavirus of dat andere oorzaken aan het faillissement ten grondslag lagen. Ook vind ik dat voor de verkoper de periode, waarin de werkelijke verkoopprijs de facto niet vaststaat, niet te lang moet zijn. Bij een termijn langer dan zes maanden voor de werking van deze coronaclausule zal ik in de meeste gevallen de verkoper negatief adviseren.”

Veel vraag naar portefeuilles

Het valt Haasnoot eveneens op dat de vraag naar portefeuilles op dit moment nog steeds groter is dan het aanbod. “Afgelopen week werd ook in Het Financieele Dagblad aangegeven dat investeerders, ook buiten de financiële sector, driftig op zoek zijn naar overnames. Dit beeld zien wij ook rondom de overdrachten van financieel advieskantoren”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.