Corona naar de achtergrond bij huizenkoper

0

Steeds minder consumenten zien de coronacrisis als een belemmering voor de woningmarkt. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Marktindicator van Vereniging Eigen huis (VEH). Nu ziet men vooral een belemmering in de afnemende beschikbaarheid en betaalbaarheid van koopwoningen.

De Marktindicator kwam in januari uit op 105 punten. Daarmee komt de stemmingsmeter van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt 2 punten hoger uit dan bij de vorige peiling in december en 5 punten boven de neutraalwaarde van 100. Dit betekent dat een meerderheid van de Nederlanders optimistisch is gestemd over de woningmarkt.

Reden voor de stijging is volgens VEH de verwachting van verder stijgende huizenprijzen. Een ruime meerderheid van 70% ziet dat gebeuren. De dalende hypotheekrente en de afnemende zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt dragen aan het vertrouwen bij. Zo laat 19% van de Nederlanders zich nog sterk beïnvloeden door de pandemie. In april vorig jaar gold dit nog voor bijna 40% van de bevolking.

Huiver woningtekort

Daar staat de vrees voor afnemende beschikbaarheid en betaalbaarheid van koopwoningen tegenover. Ruim 40% van de consumenten acht mede daarom het nu een ongunstige tijd om toe te slaan op de woningmarkt. Het aandeel consumenten dat aangeeft te willen verhuizen neemt sinds november vorig jaar langzaam af en komt in januari uit op 32%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.