Corona drukt winst Monuta

0

Corona heeft het financiële resultaat van Monuta vorig jaar negatief beïnvloed. Als gevolg van de coronamaatregelen daalde de brutomarge per uitvaart, door de groei van het aantal uitvaarten is de omzet van het Uitvaartbedrijf desondanks licht toegenomen. Het Verzekeringsbedrijf zag zijn winstbijdrage dalen door met name een stijging van de uitkeringslast als gevolg van de oversterfte in 2020.

Quinten Fraai, directievoorzitter Monuta: “Het totale operationele resultaat bedroeg in 2020 8 miljoen euro, een daling van 2,6 miljoen ten opzichte van 2019. Het financieel resultaat voor belastingen en na resultaat deelnemingen werd ook dit jaar sterk beïnvloed door ongerealiseerde koerswinsten op de belegging in het renterisico mitigerende fonds. Deze koerswinsten zijn een gevolg van de rentedaling en worden niet meegenomen in de boekhoudkundige waardering van Monuta’s verzekeringsverplichtingen. Het financieel resultaat voor belastingen kwam zo uiteindelijk uit op 208 miljoen euro positief.”

Uitvaartverzorging

“Het was een moeilijk jaar om afscheid te nemen van een dierbare”, Fraai. “De coronacrisis was een doorlopend thema voor alle uitvaartmedewerkers die op afstand hun werk deden. Het sterftecijfer is door het coronavirus op en neer gegaan. In het voor- en najaar ontstond een sterftepiek met een uiteindelijke oversterfte van 16.000 in 2020. Dat is terug te zien in het hogere aantal uitvaarten (circa 14.700) dat Monuta heeft mogen verzorgen. Er is alles aan gedaan om voor nabestaanden een afscheid met een goed gevoel te verzorgen door creatieve oplossingen aan te bieden zoals een drive through condoleance of erehagen. Monuta uitvaartverzorgers kregen gemiddeld een 9,2 voor hun dienstverlening (2019: 8,9).”

Nieuw verzekeringsproduct

Monuta introduceerde in 2020 zowel in Nederland als in Duitsland een nieuw verzekeringsproduct. De belangrijkste vernieuwende elementen zijn ‘keuzevrijheid bij naturaproducten’ en ‘variabele premie’. Fraai: “De natura uitvaartverzekering is uniek, want deze bevat niet langer de pakketlijst met uitvaartdiensten. Het nieuwe product biedt volledige keuzevrijheid én de dienstverlening en steun van een goed opgeleide uitvaartverzorger.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.