Corona desastreus voor premievolume schade en inkomen

0

Op basis van een analyse van eerdere recessies, schat Baken Adviesgroep in dat een corona-recessie een verlies van het premievolume tot -13% voor de Schademarkt kan betekenen. Voor de Inkomensmarkt ligt het mogelijk te verwachten volumeverlies op circa -14%.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Kwartaalrapporten Schade en Inkomen 2020 van Baken Adviesgroep.

De massale overheidssteun lijkt ervoor gezorgd te hebben dat de initiële ‘corona-schok’ zich tot op heden (nog) niet heeft vertaald tot grootschalige faillissementen, werkeloosheid en verlies van inkomen bij huishoudens. De onzekerheid over de uiteindelijke impact op de economie lijkt volgens Baken Adviesgroep een langzaam en fragiel herstel te garanderen. “Het economisch herstel neemt naar verwachting de vorm van het Nike-logo: een harde val naar beneden, gevolgd door een geleidelijke ‘Swoosh’-beweging naar boven. In de 1,5-meter economie zal het herstel langzaam gaan. Pas zodra de onzekerheid verdwijnt (bijvoorbeeld door de komst van een vaccin) zal de economie een snellere groei zien.”

Premievolume schademarkt fors onderuit

Uit de recessie-impactanalyse van de Schademarkt die Baken heeft gemaakt, blijkt dat het premievolume over de komende vijf jaar tot ruim -13% kan afnemen. “Met name de Motor- en Geldverzekeringen-branches worden historisch gezien sterk beïnvloedt door een economische schok. Wanneer de pandemie zich vertaalt in een zware economische recessie, zien we mogelijke verliezen in het volume van respectievelijk -18% en -24%.”

Inkomensmarkt volumeverlies 14%

Hoewel de uiteindelijke impact van het ‘Nike-herstel’ op de Inkomensmarkt op dit moment nog lastig is te duiden, maakt Baken Adviesgroepp een schatting op basis van de laatste jaarverslagen van verzekeraars. “Op basis daarvan schatten we dat het premievolume in de Inkomensmarkt in 2019 met +8,9% groeide tot 4,2 miljard euro. Bij een economische recessie als gevolg van het coronavirus voorzien we een mogelijk volumeverlies in de markt van -14% over de komende vijf jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.