Consumentenvoorwaarden bouwkundige keuringen

0

In samenwerking met de Consumentenbond heeft Stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders de eerste ‘Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundige keuringen’ geformuleerd. Stichting NKBK is de uitgever van het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’.

In de Consumentenvoorwaarden voor bouwkundig keurders staat in ‘begrijpelijke taal’ beschreven wat de regels zijn voor de uitvoering van een bouwkundige keuring en aan welke afspraken zowel de keurder als de consument zich dient te houden. Uitgangspunt van deze voorwaarden is volgens Stichting NKBK dat het keuringsbedrijf al het redelijke moet doen om de huizenkoper een juist beeld te geven van de bouwkundige staat van de woning, vóórdat de aankoop plaatsvindt. Mocht hier onduidelijkheid over ontstaan, dan kunnen consument en bouwkundig keurder terugvallen op de Algemene Consumentenvoorwaarden. Ontstaat er toch een conflict, dan kunnen consument en keurder bovendien een beroep doen op de onafhankelijke Geschillencommissie, die binnenkort officieel geïnstalleerd wordt.

Wildgroei

Vanwege de wildgroei in het aantal bouwkundig keurders lanceerde de Stichting NKBK begin 2018 het Keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’. Alleen keuringsbedrijven die aan de toetsingsvoorwaarden voldoen (bij toetreden en tussentijdse controle), komen in aanmerking voor het keurmerk. Landelijk wordt volgens Stichting NKBK inmiddels meer dan de helft van alle keuringen uitgevoerd door een keuringsbedrijf dat het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ draagt. “Met de Algemene Consumentenvoorwaarden van ‘Vakkundig gekeurd’ zijn consumenten nu verzekerd van heldere, begrijpelijke afspraken voor de uitvoering van de bouwkundige keuring”, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Korte en langere termijn

Volgens Stichting NKBK wordt bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring nu nog te vaak gebruik gemaakt van eenzijdig opgestelde voorwaarden. Roland Knoester, algemeen directeur van beroepsvereniging Vastgoedpro, de initiatiefnemer van Stichting NKBK: “Hierdoor kunnen bij consumenten misverstanden ontstaan over de taken van een keurder. In de verhitte woningmarkt lopen huizenkopers bovendien het risico een gejaagde keuze te maken. Het is dus van belang dat eventuele gebreken aan het licht komen vóór de koop van de woning plaatsvindt. De bouwkundig keurder geeft inzicht in onderhoudskosten op korte en langere termijn”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.