Consumentenvertrouwen zakt verder weg

0

Deze maand is voor de derde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen verbroken. In juli kwam het vertrouwen uit op -51, tegen -50 in juni. Daarmee lag het consumentenvertrouwen in de juli-meeting van het CBS ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9).

Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986. Het consumentenvertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en deze maand dus de laagste stand (-51) sinds de start in 1986. Ook het oordeel over het economisch klimaat en de koopbereidheid daalden in juli naar het laagste niveau ooit.

Pessimistisch over economisch klimaat

Consumenten waren in juli nog iets pessimistischer over de economie dan in juni. De deelindicator economisch klimaat ging van -69 naar -71. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie. Consumenten waren negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden, maar een fractie minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid historisch laag

De koopbereidheid kwam in juli uit op -38, tegen -37 in juni. Ook dit is het laagste niveau ooit. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde niet, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden iets verslechterde. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in juni. Volgens het CBS oordeelden nooit eerder zoveel consumenten hier zo negatief over.

Prijsstijgingen

In het ConsumentenConjunctuurOnderzoek van het CBS worden maandelijks ook vragen gesteld die geen onderdeel zijn van het consumentenvertrouwen, onder meer over de prijzen. In juli 2022 vond 79% van de respondenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van die meting in 2017. Het percentage dat denkt dat de prijzen in het komende jaar sterker gaan stijgen was met 25% echter lager dan in de voorgaande maand (31).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.