Consumentenbond wil alle banken aan de groene hypotheek

0

Hoewel steeds meer banken met leenproducten komen voor het verduurzamen van de woning, staat een groot aantal hypotheekverstrekkers nog aan de zijlijn. Tien van de 38 hypotheekverstrekkers die de Consumentenbond onder de loep nam, bieden geen specifieke mogelijkheden om hiervoor geld te lenen.

Huizenkopers die hun woning energiezuiniger willen maken, mogen tot 106% van de woningwaarde lenen om dit te realiseren. Aegon en ING doen hier volgens de Consumentenbond niets aan en banken die deze mogelijkheid wel aanbieden, rekenen hierover soms een ‘fikse’ renteopslag die het héle hypotheekbedrag beslaat. Dan wordt het voor consumenten alsnog onaantrekkelijk gemaakt om de woning met geleend geld te verduurzamen. De Consumentenbond zag dit onder meer bij Regiobank, SNS en Venn Hypotheken. De Consumentenbond wil met de banken in gesprek over betere stimuleringsmaatregelen.

Vooroplopen

De Consumentenbond zag ook een aantal goede voorbeelden van financieringsmogelijkheden om investeringen in energiebesparende maatregelen mogelijk te maken. “ABN Amro, ASN Bank, Florius en Triodos Bank bieden tegen een lage rente aanvullende leningen aan. ASN, ABN en Florius tellen de duurzaamheidslening bovendien niet op bij de rest van het hypotheekbedrag om de hypotheekrente te bepalen. Triodos Bank en Rabobank bieden ook gunstige regelingen bij het aanschaffen van woningen die al (heel) duurzaam zijn.”

Teleurstellend

In de Consumentengids van deze maand valt ook te lezen dat de voorwaarden bij het verbouwingsdepot niet bij elke bank gunstig blijkt uit te vallen voor de consument. “Uit het verbouwingsdepot worden de rekeningen voor de duurzame aanpassingen betaald. Over dat geld betaalt en ontvangt de huiseigenaar rente. Die rentes zijn meestal gelijk aan elkaar en dus kostenneutraal. Maar sommige banken geven een lagere spaarrente dan de hypotheekrente die zij in rekening brengen”, aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.