Consumentenbond verliest ook NN-woekerpoliszaak

0

Opnieuw verliest de Consumentenbond een rechtszaak in het woekerpolisdossier. Woensdag oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat Nationale-Nederlanden consumenten, kijkend naar de omstandigheden van toen, niet heeft misleid bij de aanvraag van hun Universal Life-levensverzekering.

De Consumentenbond is de collectieve rechtszaak tegen Nationale-Nederlanden in 2017 gestart en wilde daarmee voor honderdduizenden klanten een in haar ogen redelijke compensatie afdwingen. De bestaande compensatieregeling is volgens de belangenbehartiger volstrekt ontoereikend. De Consumentenbond spreekt de verzekeraar in deze zaak aan op woekerpolissen genaamd Flexibel Verzekerd Beleggen, Bedrijfs Effect Sparen, ING Bank Privé Pensioenplan, ING Bank Bedrijfsspaarpolis en ING Bank Flexibel Spaarplan. Volgens de Consumentenbond werden bij die polissen ‘torenhoge overlijdensrisicopremies en allerlei verborgen kosten’ in rekening gebracht. Als gevolg hiervan was er aan het einde van de looptijd van de verzekering veel minder geld beschikbaar dan verwacht. De rechtbank oordeelde echter dat de verzekeraar naar de maatstaven van toen, in het aanvraagtraject via rekenvoorbeelden voldoende informatie over de kosten heeft gegeven.

Teleurstellende uitspraak

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, reageert verrast op het vonnis: “Het is niet alleen een teleurstellende uitspraak, maar ook een onverwachte. In een tussenvonnis bepaalde de rechtbank eerder dat Nationale-Nederlanden nog moest bewijzen dat consumenten op de hoogte waren van bepaalde kosten en daarmee ook hadden ingestemd. Aan die opdracht heeft Nationale-Nederlanden helemaal niet voldaan. Dat de rechtbank desondanks de verzekeraar in het gelijk stelt en al onze vorderingen afwijst, is dan ook opvallend en eerlijk gezegd ook onlogisch.”

Hoger beroep

Mogelijk gaat de Consumentenbond tegen het vonnis in beroep. “De rechtbank lijkt haar beslissing te baseren op omstandigheden die al voor het tussenvonnis in 2019 bekend waren. Met wat er daarna door de partijen naar voren is gebracht, lijkt de rechtbank niets meer te hebben gedaan.”

Bij de afweging om in beroep te gaan speelt ook mee dat de Hoge Raad binnenkort waarschijnlijk vragen beantwoordt in een andere woekerpoliszaak. Die antwoorden zouden richtinggevend kunnen zijn voor het complete woekerpolisdossier.

Zaak Waerdye

De Consumentenbond voert op het gebied van beleggingsverzekeringen meerdere collectieve rechtszaken. Eerder sleepte de Consumentenbond verzekeraar ASR voor de rechter om een in haar ogen redelijke compensatie af te dwingen voor meer dan 200.000 consumenten met een Waerdye woekerpolis. De verzekeraar werd ook hier in het gelijk gesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.