Consumentenbond pakt Hypotheek24 aan

0

De Consumentenbond vindt de onduidelijkheid over het aantal geldverstrekkers dat door hypotheekadviseurs wordt vergeleken onder de maat. Tegen Hypotheek24.nl dient de consumentenorganisatie zelfs een klacht in bij de Reclame Code Commissie.

De Consumentenbond heeft mysteryshoppers een steekproef laten uitvoeren om het hypotheekadvies in kaart te brengen. In de Consumentengids van april wordt hier verslag gedaan. De onderzoekers zijn met name niet te spreken over de belofte van Hypotheek24. “Op de website staat in koeienletters: ‘We vergelijken onafhankelijk álle hypotheekverstrekkers en bieden dus altijd de laagste rente’. Die belofte maken ze niet waar. De site doet slechts zaken met negen hypotheekaanbieders.” De Consumentenbond dienst daarom een klacht in bij de Reclame Code Commissie.

Rabobank vooral Interpolis

Bij de Rabobank vonden de onderzoekers in het algemene dienstverleningsdocument over hypotheken en op de website dat de bank de klant ook kan adviseren over verzekeringen van andere aanbieders. In het artikel valt te lezen: “Maar Rabobank adviseert vrijwel uitsluitend verzekeringen van Interpolis. Volgens de bank zelf kan het in specifieke situaties voorkomen dat ze klanten een andere aanbieder aandragen.”

Dienstverleningsdocument is nutteloos

Volgens de Consumentenbond illustreren de uitkomsten van het onderzoek dat sommige financieel dienstverleners consumenten slecht informeren over de aard, reikwijdte en prijs van advies- en bemiddeldiensten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Zo is het dienstverleningsdocument, dat volgens de wet verplicht aan consumenten geven moet worden, in de praktijk vrijwel nutteloos, als het al wordt verstrekt. De Consumentenbond gaat dit aan de orde stellen bij de politiek, bijvoorbeeld bij de evaluatie van het provisieverbod. We willen dat de politiek zich dan sterk maakt voor een betere informatieverschaffing aan consumenten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.