Consumentenbond: hypotheekadviseur kiest de makkelijkste weg

0

Volgens de Consumentenbond worden klanten van ING en Rabobank die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen ernstig benadeeld. De in verhouding hogere rente die deze banken hiervoor berekenen zijn ongeoorloofd, vindt de belangenbehartiger.

De Consumentenbond heeft hiervan melding gedaan bij de AFM. “Alleen bestaande klanten kunnen nog een (bank)spaarhypotheek afsluiten. Voor nieuwe klanten is er de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Maar ING rekent bij een (bank)spaarhypotheek wel een rente-opslag van 0,3% (10 jaar vast) tot zelfs 0,85% (20 jaar vast). Rabobankklanten betalen gemiddeld zo’n 0,35% meer rente bij hun (bank)spaarhypotheek dan klanten met een annuïteitenhypotheek.”

Volgens de Consumentenbond handelen ING en Rabobank in strijd met het ‘eensporig rentebeleid’. Dat is erop gericht om bestaande klanten te beschermen bij verlenging van hun hypotheek. De Consumentenbond wil hierover een uitspraak van de Autoriteit Financiële Markten.

‘Klinkklare onzin’

Dat ING als reden voor het prijsverschil aanvoert dat een (bank)spaarhypotheek meer risico kent, noemt Olof King, directeur belangenbehartiging bij de Consumentenbond, ‘klinkklare onzin’. King: “Een spaarhypotheek los je, net als een annuïteitenhypotheek, aan het eind van de rit helemaal af. Tussentijds is de netto schuld altijd even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen.”

Belastingtechnisch voordeliger

Volgens King weten consumenten vaak niet dat ze belastingtechnisch ‘veel voordeliger’ uit zijn met een bankspaarhypotheek. De Consumentenbond stelt daarbij vast dat veel hypotheekadviseurs hun klanten hier onvoldoende over informeren. King: “Die kiezen vaak voor de makkelijkste weg en bieden gewoon aan om over te stappen naar een annuïteitenhypotheek bij een aanbieder met de laagste rente. Met een bankspaarhypotheek sparen ze belastingvrij, waardoor ze in een relatief korte tijd een aardig kapitaal voor de aflossing opbouwen. En daarnaast profiteren ze gedurende de hele looptijd van de maximale renteaftrek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Consumenten verliezen zo, zonder dat ze het in de gaten hebben, tienduizenden euro’s.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.