Consumentenbond hekelt loktarieven verzekeraars

0

De Consumentenbond vindt dat verzekeraars te veel vrijheid hebben in hun premiebeleid. “Ze stunten met prijzen om nieuwe klanten binnen te halen, maar verhogen de premies daarna flink”, zegt directeur Bart Combée.

De Consumentenbond ondervroeg 4.700 panelleden over premieverhogingen bij hun particuliere schadeverzekeringen. Bijna de helft van hen bleek in het afgelopen jaar geconfronteerd te zijn met een premiestijging. Met name de autoverzekeringen vallen daarbij op. Combée: “Bij een van de panelleden steeg de autoverzekeringspremie binnen twee jaar met 50%, bij een ander ging de WA-autoverzekering drie maanden na het afsluiten al met 15% omhoog.”

En-blocclausule onwenselijk

De en-blocclausule waarmee verzekeraars eenzijdig tussentijds voorwaarden of premies voor een groep verzekerden mogen aanpassen noemt Combée volstrekt onwenselijk. Het levert de consument volgens hem over aan de willekeur van verzekeraars. “Niemand controleert of de verzekeraar zich terecht beroept op bijzondere omstandigheden die een tussentijdse aanpassing van de premie en voorwaarden rechtvaardigt. Een verzekeraar kan zo in korte tijd met een lage premie veel klanten binnenhalen om vervolgens met een premieverhoging alsnog flink winst te pakken.”

Het onderzoek wijst ook uit dat 80% niet overstapt na een premieverhoging. Van de respondenten stapte 5% het afgelopen jaar over, 14% is dit nog van plan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.