Consumenten kunnen fors minder lenen in 2021

0

Consumenten kunnen volgend jaar veel minder lenen. Kredietverstrekkers passen per 1 januari 2021 de manier waarop ze het maximale leenbedrag berekenen aan. Hierdoor kunnen huishoudens soms wel 66% minder lenen dan in 2020, blijkt uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Amanda Bulthuis van Geld.nl: “Als je een lening aanvraagt, kijken kredietverstrekkers naar je inkomen en vaste lasten om te berekenen hoeveel je verantwoord kunt lenen. Hierbij kijken ze ook naar hoeveel je elke maand moet overhouden om van rond te komen. De bedragen die je nodig hebt om van rond te komen, zijn gebaseerd op gemiddelde bedragen voor mensen in een soortgelijke gezinssituatie in dezelfde inkomensgroep. Deze bedragen, leennormen, worden bepaald door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Alle kredietverstrekkers in Nederland gebruiken deze normen. Sinds 2020 moeten kredietverstrekkers een extra opslag rekenen bovenop het normbedrag. Die opslag wordt per 2021 fors verhoogd, in de meeste gevallen met ruim 200 euro.”

Grote gevolgen

Dat de opslag op de leennormen zo flink omhoog gaat, heeft grote gevolgen voor wie in 2021 een lening wil afsluiten. Bulthuis: “Wij berekenden voor een aantal gezinssituatie hoeveel zij in 2021 minder kunnen lenen en dat komt neer op ongeveer 9.000 tot 12.000 euro minder dan in 2020. Vooral voor mensen met een lager inkomen zijn de verschillen goed voelbaar. Een alleenstaande met kinderen die 2.000 netto per maand verdient en een huur heeft van 400 euro per maand, kan in 2021 nog ongeveer 5.800 euro lenen. Dat was in 2020 nog ruim 17.000 euro. Een verschil van 66%. Dat kan het verschil maken tussen wel of niet een auto kunnen aanschaffen.”

Nog verder aangepast

Mensen met een hoger inkomen en een koopwoning worden relatief minder hard geraakt. Een stel met een gezamenlijk netto-inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand kan in plaats van bijna 49.000 euro, maximaal 38.500 lenen in 2021. Bulthuis: “Overigens worden de regels voor het berekenen van de maximale lening per 1 april 2021 nog verder aangepast. De exacte details daarvan is de VFN nog aan het uitwerken. We verwachten echter dat het maximale bedrag dat huishoudens kunnen lenen nog verder omlaag gaat.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.