‘Consumenten kunnen duizenden euro’s minder lenen’

0

Consumenten kunnen vanaf 15 juli gemiddeld 7.800 euro minder lenen, blijkt uit onderzoek van Geld.nl. De leennormen die banken gebruiken om te bepalen hoeveel je mag lenen worden per die datum aangescherpt. “Dit betekent dat consumenten flink minder kunnen lenen vanaf die dag”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite .

Bulthuis: “Als je een lening aanvraagt, berekenen kredietverstrekkers hoeveel je op basis van jouw situatie maximaal mag lenen. Ze kijken naar je inkomen, vaste lasten en hoeveel je maandelijks moet overhouden om van te leven. Voor dat laatste hanteren de kredietverstrekkers normbedragen die elk jaar worden vastgesteld door het Nibud en de Vereniging van Financieringsmaatschappijen in Nederland (VFN). Mede door de hoge inflatie zijn de normbedragen met gemiddeld 9,8% verhoogd, waardoor je van je inkomen meer moet overhouden om van te leven. Dit betekent dat je onder de streep maandelijks minder overhoudt om je lening mee af te lossen, waardoor je dus minder mag lenen.”

Iedereen kan minder lenen

Geld.nl berekende voor zestien scenario’s hoeveel zij met de nieuwe leenregels kunnen lenen. Hieruit blijkt dat bijna iedereen minder kan lenen door de aangescherpte leennormen. Een stel met een netto-inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 7.600 euro minder lenen door de nieuwe regels. Als ze ook nog een auto hebben, loopt het op tot ruim 8.600 euro. En wanneer datzelfde stel ook nog kinderen heeft, kunnen ze zelfs 12.350 euro minder lenen.”

Leenregels

Dat de kredietverstrekkers er rekening mee houden dat de prijzen op dit moment stijgen en mensen meer geld nodig hebben om rond te komen, is volgens Bulthuis alleen maar goed. “Het is zeker niet de bedoeling dat je door een lening in de problemen komt en bijvoorbeeld je hogere energierekening of de boodschappen niet meer kunt betalen. Het is echter wel belangrijk om met deze nieuwe regels rekening te houden als je een lening aanvraagt. Zo voorkom je teleurstellingen, want het bedrag dat je een paar maanden geleden nog wel kon lenen, krijg je vanaf 15 juli misschien niet meer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.