Consumentaankopen bij EU-webwinkels met 17% omhoog

0

Uit de cijfers van een lopend onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlandse consumenten in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro (ex btw) kochten bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is een stijging van 17% ten opzichte van 2017.

Het groeitempo van de aankopen van Nederlandse consumenten in EU-webwinkels is hiermee wat minder hoog dan in voorgaande jaren. Het gaat bij de omzet van Europese webwinkels om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven die zijn gevestigd in de Europese Unie, maar niet in Nederland. In het vierde kwartaal van 2018 kochten Nederlandse consumenten voor 453 miljoen euro in Europese webwinkels. Dit is 22% meer dan in dezelfde periode van 2017.

CBS

Nederlandse internetverkopen 18% hoger in 2018

De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in 2018 bijna 18% hoger dan in 2017. Dat is iets meer dan de omzetgroei die Europese webwinkels door verkopen aan Nederlandse consumenten in deze periode behaalden. Net als bij de Europese webwinkels blijft het groeitempo van de Nederlandse webwinkels hoog, maar loopt deze groei na 2015 iets terug. In 2015 nam de omzet van Nederlandse webwinkels nog met 22% toe.

CBS

Bij de Nederlandse internetverkopen kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en winkels waarvan online verkoop niet de hoofdactiviteit is. Pure webwinkels in Nederland zetten in 2018 bijna 13% meer om. Bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel lieten de internetverkopen in 2018 een veel sterkere groei van 26% zien. De internetverkopen stijgen veel sterker dan de totale omzet van de Nederlandse detailhandel. Die groeide in 2018 maar met 3,4%.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2018 ging het om nog geen 2% van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar