Consument zal financieel meer moeten plannen

0

Grote groepen consumenten beseffen niet dat zij op weg zijn naar een minder financieel zekere toekomst dan zij denken, waarschuwde Ruan de Haas tijdens de algemene ledenvergadering van de Federatie Vermogens Planners (FVP).

Volgens de interim-voorzitter (foto) wordt de consument op meerdere gebieden geconfronteerd met onzekere factoren. “De lage rente leidt materieel tot een negatief koopkrachteffect over spaargeld. De lage rente leidt ook tot het achterblijven van het pensioeninkomen. In de periode 2030-2035 zullen veel Nederlanders ook de effecten gaan merken dat zij niet langer de hypotheekrente fiscaal op hun belastbaar inkomen in mindering mogen brengen. Het zijn maar drie voorbeelden van ontwikkelingen die vrijwel elke Nederlander raken. Consumenten die tijdig inzicht verkrijgen en begeleid worden in de toekomstige werkelijkheid zullen beter op deze veranderingen kunnen anticiperen”.

Aflosblij te ongenuanceerd

Hoewel hij de goede intenties van de overheid en banken niet in twijfel trekt, noemt De Haas de druk van de campagne Aflosblij op grote groepen consumenten om ‘zomaar’ te starten met aflossen ‘te ongenuanceerd’. “Het leidt in individuele situaties tot verkeerde keuzes. Een besluit om vrijwillig af te lossen op een hypotheek is niet iets dat je in een impuls moet doen, maar waar een stuk vermogensplanning aan vooraf moet gaan. De overheid biedt geen ‘one size fits all’ oplossingen en het blijft daarom belangrijk om integraal naar de gezinssituatie te kijken voordat men beslissingen neemt.”

Compendium Financiële Planning 2020

Tijdens de algemene ledenvergadering werd aan alle leden van de FVP het Compendium Financiële Planning 2020 uitgereikt. Ook werd door de leden een aantal besluiten genomen waaronder:

  • Het verbreden van het aanbod Leergang Vermogensplanning;
  • De benoeming van een externe voorzitter voor een periode van twee jaar;
  • Intensivering van digitale educatiemomenten;
  • Instelling werkgroepen Wet- en regelgeving en Communicatie en Profilering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.