Consument weet weinig van zorgpolis

0

Bijna de helft van de respondenten die meededen aan een zorgkennisonderzoek wist niet welk type basisverzekering hij heeft, hoeveel keuzevrijheid en welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Ook het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico blijkt voor velen onduidelijk.

Vergelijkingssite Pricewise stelde in samenwerking met CG Selecties 33 vragen aan een panel van 1.000 consumenten, onder andere over de basisverzekering, eigen risico, eigen bijdrage en aanvullende verzekeringen. Gemiddeld scoorden de deelnemers dit jaar een 6,1. Hans de Kok, directeur van Pricewise: “In 2015 en 2016 scoorden Nederlanders voor exact dezelfde vragen een 5,9. Veel verschil is er dus niet te zien.”

Wat wel opvalt is dat veel mensen (70,2%) nu wel weten dat het eigen risico niet geldt voor kinderen onder de achttien. In 2016 wist slechts 55,5% van de respondenten en in 2015 was dit nog maar bekend bij 45% van de respondenten.

Basispolis onbekend

Bijna de helft (46,6%) van de verzekerden weet niet of hij een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis als basisverzekering heeft. Ook het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico geeft de nodige hoofdbrekens. Voor sommige zorgkosten geldt dat je altijd een deel zelf moet betalen. Dit is de zogenaamde wettelijke eigen bijdrage. Het eigen risico is de eerste 385 euro (vrijwillig te verhogen tot 885 euro) die je betaalt over (bijna) alle kosten die je maakt voor zorg die onder de basisverzekering valt.

Eigen bijdrage of eigen risico

59,5% van de respondenten denkt echter dat je de eigen bijdrage vrijwillig kunt verhogen in ruil voor een lagere zorgpremie. Wat alleen het geval is bij het eigen risico. Ook blijkt dat slechts 37,5% van de mensen weet dat je over de eigen bijdrage geen eigen risico hoeft te betalen. 52,6% denkt dat je geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen als het eigen risico al op is. Ook dat is niet waar, want de eigen bijdrage en het eigen risico staan helemaal los van elkaar. Dat de eigen bijdrage (net als het eigen risico) niet geldt voor een bezoek aan de huisarts weet een grote meerderheid wel: 83,8% van de respondenten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.