Consument vooral gericht op positieve life-events

0

Van de respondenten die meededen aan een onderzoek van het TJIP Innovation Lab geeft 53% aan redelijk tot zeer veel met de eigen financiële toekomst bezig te zijn. Dit gaat dan echter vooral over grote luxe aankopen en vooral niet over de financiële gevolgen van een scheiding of arbeidsongeschiktheid.

Het onderzoek is in juni uitgevoerd door PanelWizard Direct onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. In financieel opzicht maken de respondenten zich vooral druk om de aankoop van een auto of een boot (38%), gevolgd door het verbouwen van de woning (37%) en/of het eigen overlijden (36%). Met andere life events zoals trouwen en/of samenwonen of scheiden, houdt men zich echter verrassend weinig bezig net zoals met economische veranderingen die mogelijk in de toekomst zullen plaatsvinden.

Zo houdt 21% van de respondenten een beetje tot heel erg rekening met de gevolgen die trouwen en/of samenwonen heeft op hun financiële planning. Met het scheiden van de partner wordt het allerminst rekening gehouden. Slecht 9% houdt hier een beetje tot heel erg rekening mee, terwijl in Nederland ruim 30% van de huwelijken in een scheiding eindigt.

Arbeidsongeschikt

Ook maakt men zich niet echt druk over het mogelijk arbeidsongeschikt raken. Minder dan een kwart (23%) van de ondervraagden houdt een beetje tot heel erg rekening met deze verandering in de persoonlijke situatie die invloed heeft op de financiële planning.

Economische veranderingen

Als het om economische veranderingen gaat die mogelijk in de toekomst zullen plaatsvinden, houden de respondenten financieel gezien het meest (44% een beetje tot heel erg) rekening met verhoging of verlaging van belastingen. Dit wordt gevolgd door tussenkomst van de overheid, zoals renteaftrek bij de belastingaangifte (39%) en recessie en inflatie met ieder 36%. Opvallend is dat slechts een kwart van de ondervraagden een beetje tot heel erg rekening houdt met verhoging van de rente op de hypotheek. Dit geldt vaker naarmate men jonger is; 37% van de jongvolwassen onder de 30 jaar versus slechts 15% van de zestigplussers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.