Consument vindt fintech-bedrijven betrouwbaar

0

Uit een internationaal onderzoek blijkt dat traditionele financiële instellingen nog steeds te kampen hebben met een slechte reputatie. Meer dan 50% van de deelnemende consumenten gaf aan dat ze de traditionele banken, hypotheekverstrekkers en aanbieders van persoonlijke leningen, niet vertrouwen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Trustpilot, een platform voor klantenbeoordelingen met 42 miljoen reviews van 210.000 bedrijven. Het platform heeft een maand lang onderzoek gedaan naar consumentengedrag en -sentiment op het gebied van de financiële sector. 45% van de respondenten gaf aan dat de sector minder betrouwbaar is dan vijf jaar geleden. Meer dan 40% van de ondervraagden beschouwt fintech-bedrijven echter als ‘zeer betrouwbaar’.

42% van de respondenten maakt gebruik van beoordelingen van  derden om erachter te komen of een financiële instantie betrouwbaar is of niet; de bron die daarna het meest wordt gebruikt, zijn websites van bedrijven (19%). Slechts 8,3% geeft aan sociale media te gebruiken om de betrouwbaarheid van een financiële onderneming te beoordelen.

Reputatie mag iets kosten

Terwijl consumenten lage kosten en goedkoop berichtenverkeer belangrijker vinden dan de eenvoud van aanvragen/processen, veiligheid en gemak, gaf 55% aan dat reputatie en klantenservice de belangrijkste eigenschappen voor financiële bedrijven zijn. Volgens een conclusie in het rapport ‘Navigating Consumer Trust in the Finance Industry’ wordt dit zelfs nog belangrijker gevonden dan de kosten voor de financiële diensten zelf.

Gegevens delen

Het onderzoek toont ook aan dat consumenten overduidelijk negatief (85%) tegenover het feit staan dat banken hun financiële gegevens met derden delen, zelfs als dit tot op maat gemaakte aanbiedingen, lagere kosten en – rentetarieven zou leiden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.